Suverõõmud: kolm siga, kaunis kodu, eksootilised taimed ja ehtne saare saun

SUVERÕÕMUDE SALVESTUS: Vestlevad saatejuht Eve Kallaste ja Jööri külamuuseumi peremees Sulev Peäske. Tünnis mõnuleb saatejuht Emil Rutiku, filmib Tarmo Koit. Foto: Tea Pajula

Neljapäeval salvestati Saaremaal Kanal 2 saadet “Suverõõmud”. Saade võtab luubi alla igas maakonnas ühe vägeva sauna, kauni iluaia, maakonna erilise sümboli ning ühtlasi otsitakse üles iga maakonna kõige nunnum nunnu.

“Meil on selline võttegraafik, et üks päev ja üks maakond. Selleks teevad toimetajad kõva eeltööd, et see päev läheks ladusalt,” rääkis saarlaste saate toimetaja, Saaremaalt pärit Heidi Hanso.
Ta lisas, et esimene salvestuskoht oli neil Järvel, kus vaadati üle Saaremaa eriline sümbol, milleks nad valisid metssead.

“Viimase kahe aasta jooksul on neid lastud kokku 6000 ja iga saarlane teab, millist peavalu valmistada ja kõhutäie nad anda võivad. Samas on toredaid inimesi, kes metssigu kodus kasvatavad,” rääkis Hanso, lisades, et Järvel tegid nad tutvust kolme väga toreda metsseaga, Miku, Minni ja Manniga, kes mudas püherdasid ja omavahel kaklesid.
Järgmisena võeti Kuressaares Liiva tänaval üles üks tore ja kaunis iluaed, mis kuulub Palmi Terasele. “Ülitore ja soe naisterahvas, kelle juures oli selline tunne, et ei viitsiks üldse edasi minna, vaid jääkski puu alla pikutama ja valgeid klaare sööma,” naeris Heidi Hanso.

Saaremaa kõige nunnuma nunnu leidis võttemeeskond Valjalast ühe kortermaja tagant kasvuhoonest. Heli Kuusk kasvatab Hanso sõnul absoluutselt kujuteldamatuid vilju. “Olgu need siis plahvatavad kurgid või ogalised melonid või tumelillad oad. See oli tõeline reis Ladina-Ameerika vihmametsa,” jagas saate toimetaja oma vaimustust.
Kõige lõpuks suunduti Jööri sauna, kus peremees Sulev Peäske oli soojaks kütnud sauna ja tünni ning võõrustas selle saatelõigu juhti Emil Rutikut. Samuti küpsetati suitsuahjus pannileiba.

“Oli iganes tore saunaõhtu ja jälle selline tunne, et sinna jääkski ega lähekski enam mandrile tagasi,” naljatas Hanso, kellel oli saarlasena väga hea meel, et nende võttegrupp, kes käis viimati Saaremaal, kui isegi Ferrumit veel ei olnud, oli väga vaimustatud saarlaste külalislahkusest ja soojast suhtumisest.
Heidi Hanso sõnul oli Saaremaa esimene maakond, kus saate meeskond pääses lausvihmast ja sai kõik võtted teha päikesepaistel. Saates osalejad valis välja Hanso ise, tehes selleks suurt eeltööd ja saades mitmeid soovitusi. Kanal 2-s jookseb ka reklaam, et inimesed saatetegijaile huvitavatest asjadest teada annaksid.

“Aga pean ütlema, et saarlane on väga tagasihoidlik ja ennast ise esile ei tõsta,” sõnas Hanso, lisades, et eestlastel on tegelikult nii palju sellist pakkuda, millest televaataja veel midagi ei tea.
“Suverõõmude” saatejuhid on Eve Kallaste ja Emil Rutiku. Saarlaste saade on eetris 17. augustil kl 20.30 ja kestab pool tundi.

Print Friendly, PDF & Email