Viljakoristuse algus on hakanud venima

VIHMADE VAHEL: Valjala teraviljakasvataja Jaan Sink ütleb, et talinisu on küll juba koristusküps, aga sajuhood ei luba kombainil põllule minna. Foto: Sander Ilvest

Pikaldaselt küpsenud saak ja sagedased vihmavalingud on tänavust koristusaega mullusega võrreldes kuni kolme nädala võrra hilisemaks nihutanud.

Möödunud nädala neljapäeval talirapsi koristada proovinud Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et põllu peal oli saak väga ilus, kuid paraku pole vili veel ühtlaselt valminud ja sees on palju “toorest”. “Viis hektarit võtsime ära ja siis jätsin pooleli,” rääkis Post.
Loodetavasti annab ilmataat selleks nädalaks ka päikselisi päevi ja siis läheb viljakoristus edasi. Post on optimistlik ega usu, et vihm koristustöid ülemäära segama hakkab.

Valjala valla viljakasvataja Jaan Sink käis taliotra koristamas 22. juulil ja sai saagiks 3,8 t/ha, mis on tema parim taliodra saak. Ka esimesed hektarid talinisu on Singil juba võetud ning saagiks kogunenud 4 t/ha on samuti rekordilised.
Esmaspäeval sadas Valjala kandis aga maha ligemale 40 mm vihma, mis koristustööle piduri peale tõmbas. “Aasta on saagi poolest vägev, aga vägev on ta ka vihma poolest,” tõdes Sink.

Teine Valjala valla viljakasvataja Toomas Tänav ütles, et võttis pühapäeval kümmekond tonni talirapsi ning metsaäärtes, kus päike peale ei paista, vajab vili veel küpsemisaega. Kui talirapsi väljanägemisega võib rahule jääda, siis suviraps on üsna korralikult lamandunud.

Toomas Tänav märkis, et peatselt on augusti esimesed kümme päeva läbi, aga viljakoristuse osas pole veel tehtud midagi. Näiteks Tänava naabrimehel Kaido Kirstul oli eelmisel aastal vili 14. augustiks koristatud, sel aastal pole mees aga kombaini veel käimagi pannud. “Kaks kuni kolm nädalat viivitust võrreldes mullusega on kindlasti,” tõdes Tänav, kelle sõnul näitab tavapraktika, et korraliku saagi saab põllult korralikult kätte väga harva.

Print Friendly, PDF & Email