Ott Tänak: Soome ralli on keeruline, kuid nauditav

RALLIAUTO ESITLUSEL: Kuldar Sikk ja Ott Tänak paar aastat tagasi Kuressaares oma uue auto esitlusel. Foto: Raul Vinni

Saarlane Ott Tänak startis eile koos teiste rallimaailma tippudega WRC-sarja ühel enam hinnatud, Soome MM-rallil.

“Hetkel on meeleolu väga hea, kiiruskatsed paistavad olevat heas seisukorras, mis lubab head võistlust. Tänavu on kavas palju katseid, mida ma varem pole sõitnud, kuid vaatamata sellele julgen öelda, et Soome MM-ralli on mulle WRC-sarja rallidest kõige kodusem. Samas ei tohi unustada, et see on ka kogu sarja üks keerulisemaid rallisid tänu oma kiirusele ja hüpetele. Kui kõik toimib nii, nagu peab, siis on Soomes väga nauditav sõita,” rääkis Ott Tänak Saarte Häälele teisipäeval.

Viimastel aastatel Neste Oil Rally Finland’i nime kandva Soome MM-ralli võit on rallimaailmas kõva valuuta, mida on ette näidata vähestel. Eriti kui sa pole soomlane. Kas võitjate nimekirja kuulub tulevikus ka saarlane, näitab aeg.
Ott Tänakul on selleks eeldused olemas, selles pole kahtlustki. Tänavu, startides Soome MM-rallil esimest korda WRC-autoga, on Tänakul ja tema kaardilugejal Kuldar Sikul vaja ralli kindlasti lõpetada.

M-Sport meeskonnas Ford Fiesta RS WRC-ga sõitvale Tänakule on esimene täishooaeg WRC-autoga MM-sarjas olnud vastuoluline. Ühelt poolt on ta näidanud väga head kiirust ja saanud kirja oma esimesed katsevõidud, kuid kahjuks on hooaja miinuspoolele jäänud valusad katkestamised ja väljasõidud.
See, et tegu on kiire sõitjaga, pole ilmselt kellelegi üllatus, kuid selle aasta eesmärk polegi mitte niivõrd kiiruse näitamine, vaid rohkem kogemuste saamine WRC-autoga nendelt rallidelt, kus ta on varem N-rühma või S2000-autoga sõitnud, ja eriti nendelt rallidelt, kus ta varem startinud pole.

WRC-hooaeg on jõudnud poole peale, Soome ralli on tänavune kaheksas etapp, kokku sõidetakse 13 etappi. Seega on Tänakul hea võimalus Soome MM-ralliga oma tänavusse hooaega positiivne pööre tuua, nii nagu ta tegi seda aastal 2010, kui ta pärast kahte katkestamist Portugalis ja Türgis tuli Soome üsna suure pinge all. Toona Pirelli Star Driver’i meeskonnas koos Kuldar Sikuga sõites tulid nad N-rühma Mitsubishiga Soomes PWRC-arvestuses võitjateks. Nii on põhjust uskuda, et Tänak ei lase ka nüüd ennast välisest kärast segada ja teeb Soome MM-rallil ära selle töö, mida meeskond temalt ootab.

Neste Oil Rally Finland’i esimene kiiruskatse sõidetakse täna kell 17.23, kokku sõidetakse esimesel päeval kolm kiiruskatset, reedel jätkub ralli kell 7.42 ja reedel sõidetakse üheksa kiiruskatset.
Ralli viimasel päeval, laupäeval on kavas kuus katset ja Soome MM-rallile paneb väärika punkti 33,01 kilomeetri pikkune legendaarne Ouninpohja katse, mis oli viimati sellisel kujul Soome MM-ralli kavas aastal 2004. Toona läks katse keskmine kiirus üle FIA poolt lubatud 130 kilomeetri tunnis ja esmalt jagati see kaheks ja siis võeti üldse kavast välja. Ouninpohja katset sõidetakse sel aastal lausa kahel korral ja viimase katsena on ta ka Soome MM-ralli power stage.
Ott Tänakule on see esimene kord sõita seda legendaarset katset, mis on tuntud oma kiiruse ja hüpete poolest.

Margus Kiiver

Print Friendly, PDF & Email