Laager julgustab noori muusikuid improviseerima (1)

PILLILAAGRIS. Pildil vasakult: Sarah Annijerv, Monika Annijerv, Annabel Kreem, Aleksander Ott Maripuu, Raul Mihkel Anton. Seljaga juhendaja Maria Faust. Foto: Andre Maaker

Homme lõpeb 29. juulil alanud noorte muusikalaager, mis toimub Mustjala vallas Võhma külamajas juba kolmandat korda. Kuuel päeval tegelevad noored muusikud intensiivselt improvisatsiooni, rütmika ja grupis mängimisega.

“Kuna improvisatsiooniõpetus koos ansamblimänguga lastemuusikakoolides peaaegu puudub, on selline laager hädavajalik,” tõdes üks juhendajatest, Kuressaare juurtega vabakutseline helilooja, saksofonist ja pedagoog Maria Faust.
“Sel aastal on osalejaid väga palju – 33 – ja esindatud on väga erinevad pillid,” ütles Kuressaare muusikakooli puupuhkpillide õpetaja Matis Männa, kelle ülesandeks on ette valmistada ka noorem grupp ja laagri korralduslik pool.

Enamikul lastel on Männa sõnul muusikakooli taust – palju on noori Tallinna, Nõmme ja Kuressaare muusikakoolist. Kõigil neil on muusikalist ettevalmistust vähemalt 3–5 aastat. “Aga kohale on tulnud ka Rakvere noortebänd Tuli, kes koosneb neljast mängijast,” sõnas Männa.
Muusikalaagris harjutatakse kolmes vanusegrupis. “Kõige noorem grupp on 10–13-aastased, teises grupis on 13–15- ja kolmandas 15–20-aastased,” ütles Männa, kelle sõnul on noored väga tublid. “Lastel on pikad tööpäevad, hommikul üheksast õhtul kuueni,” lisas ta.

Iga koosseisu rütmigrupis on trumm, bass, klaver ja kitarr (või kaks). Oma oskusi saavad täiendada ka lauljad. “Kõik muusikud saavad töökogemuse rütmigrupiga ja mängida originaalloomingut,” rääkis Männa.
Maria Fausti sõnul on laagri eesmärk arendada noorte muusikute loomingulisust, improviseerimisoskust, rütmitunnetust ja muusikalist kommunikatsiooni. “Kui nad oma koolis oma juhendajate all tegutsevad, on tuntav ka juhendaja käekiri, kuid Saaremaa rütmi- ja improlaagris saavad osalejad teadmisi väga erinevatelt juhendajatelt,” märkis Männa.

Laager pakub teoreetiliste teadmiste kõrval ka loomingulisi tööriistu, mis loodetavasti toob lavadele omanäolisi ja huvitavaid muusikuid.
“Sel aastal toetab meid ka hasartmängumaksu nõukogu,” sõnas Männa.
Laager koosneb kolmest osast. Esimesel kahel päeval keskenduti laadilisele ja akordidel põhinevale improvisatsioonile. Selle osa viisid läbi Siim Aimla, Matis Männa ja Andre Maaker.

Järgneval kahel päeval toimus vabaimprovisatsiooni kursus, mida juhendasid Maria Faust, Adam Melbye ja Håkon Berre.
Viimastel laagripäevadel tegelesid grupid repertuaari lihvimisega ja laagri kulminatsiooniks on avalik kontsert Kuressaares ZurraMurra kohvikus täna kell 19. “Järgmisel aastal samal ajal samas kohas toimub improlaager taas,” lubas Männa.

Print Friendly, PDF & Email