Borrelioosi on Saaremaal veidi vähem

Ehkki üle Eesti on puuknakkustesse haigestumine juunikuus hüppeliselt tõusnud ja seda nii puukborrelioosi kui -entsefaliiti, on Saare maakond riigis ainus, kus mõnevõrra on vähenenud borrelioosijuhud.

Puukborrelioosi registreeris terviseamet mullu kokku 2303 korral. 2010. aastal oli borrelioosijuhte 1721. Kuigi kõige enam haigusjuhte oli mullu Tallinnas – 435 ja Saaremaal – 363, on Saaremaa ainus maakond, kus borrelioosi haigestunute hulk aasta varasemaga võrreldes veidi langes.

“Ilmselt on tõusnud inimeste teadlikkus ja metsa minnes pannakse selga vastav riietus ning tagasi tulles kontrollitakse ennast ilusti üle,” arvas terviseameti Saaremaa esinduse inspektor Urve Raag, lisades, et kindlasti on üheks faktoriks ka tänavused vilud ning vihmased ilmad.

Haigestumus 100 000 elaniku kohta oli jätkuvalt kõige kõrgem Hiiumaal, kus vastav näitaja oli 1654. Saaremaal haigestus 1045 inimest 100 000 elaniku kohta. Eestis keskmiselt haigestus mullu borrelioosi 100 000 elaniku kohta 172 inimest.

250 puukentsefaliidi haigusjuhust 51 kinnitasid arstid möödunud aastal Saaremaal. Kui Eesti keskmine puukentsefaliiti haigestunute arv 100 000 elaniku kohta oli 18,7 inimest, siis Saaremaal haigestus mullu puukentsefaliiti 100 000 elaniku kohta 147 inimest, Hiiumaal oli vastav näitaja 79.

Kui entsefaliiti haigestumist saab ära hoida vaktsineerimisega, siis borrelioosi vastu pole ravimitööstus seni vaktsiini leidnud.

Print Friendly, PDF & Email