Skulptor Elo Liiv mõtiskleb suhetest

Skulptor Elo Liiv keskendub oma loomingu näitusel “Suhe” inimestevahelistele suhetele.

Möödunud reedel Kuressaare piiskopilossis avatud väljapanek võtab luubi alla suhted, teadlikud ja mitteteadlikud rollid selles. Kogu näitus lahendub paradoksaalsel moel koertedressuurilt inspireeritud poosidele ning silmsidemele. Tähtsat rolli mängib väljapaneku juures heli.

“Sõnakuulelikkus ja rõõmutunne, kui peremees või see, kellele meeldida tahame, meile tähelepanu osutab, kiidab, meiega mängib… Iga väiksemgi heatahtlik liigutus annab põhjuse veelgi suuremaks kiindumuseks,” mõtiskleb kunstnik. “Me oleme austatu suhtes valveseisundis, valmis kohe tormama suunas, kuhu näidatakse. Kahjuks ei kasuta inimesed pea kunagi teineteisega rääkides neid häälevarjundeid, mida nad kasutavad lemmikloomadega. Kuid ometi oodatakse paariliselt nii valveseisundit kui tähelepanu.”

Elo Liivi sõnul kujundavad suhted meid rohkem kui me seda arvata oskame. Suhete alguses kaovad piirid enda ja teise vahel, ollakse nõus paljus enda tõelisest loomusest loobuma.

“Me kõik oleme ühise meeleolu nimel ohverdanud nii hinge, oskusi, soove kui keha,” tõdeb Elo Liiv. “Kuid mis saab siis, kui ohvrimeelsus muutub eluohtlikuks? Kui enam kaaslase poolt ei tule ühtegi heatahtlikku sõna? Kui avanevad silmad ja mõistetakse nii enda kui paarilise tegelikke või ajas muutunud käitumismustreid? Kas jätkata samamoodi, alluda vabatahtlikult ja rõõmuga või pahuralt ja mässava orjameelsusega? Kas pidada läbirääkimisi? Elada lahku? Need on murdepunktid, kus mõistetakse, et iseenda leidmine läbi suhete pole võimalik. Suhete kaudu me loome ennast.”
Näitus on avatud 12. augustini.

Print Friendly, PDF & Email