Ruhnu suurõppus üllatas kopteri ja laeva koostööga (2)

Eile lõppes Ruhnus päästeesitus, kus esimest korda demonstreeriti kopteri ja laeva koostööd. Õppus toimus Runö laeval.

“Helikopter tõuseb õhku ja läheb koos laevaga mere peale päästeesitust tegema,” tutvustas Ruhnu vallavanem Aare Sünter (fotol) toimuvat. Tema sõnul oli tegemist koostööüritusega. Kahel päeval kõnelesid saarerahvaga politsei, kodakondsuse- ja migratsiooniameti, kaitseliidu ja tuletõrje esindajad, näha sai ka nende kasutuses olevat tehnikat ja töövahendeid.

“Kopter tõuseb õhku, lendab laeva kohale ja üks päästemees laskub kopterilt trossiga laeva peale. Alla lastakse ka päästekorv, kuhu pannakse mannekeen. Seejärel tõstetakse päästekorv kopterisse, ka päästemees tõstetakse tagasi kopterisse ja kopter lendab tagasi Ruhnu lennuväljale,” andis Sünter toimuvast ülevaate. Pärast said huvilised kuulda vajalikku ja huvipakkuvat informatsiooni kopteritest.

“Eesmärk on rahvale näidata, et vajalikud struktuurid on olemas, tutvustada nendele inimestele, kes siin saarel on ja mis meil toimub,” seletas Sünter. “Eks ta on mõnes mõttes ka proov lennusalga ja uue laeva meeskonna vahel, et kui äkki peaks vajadus tekkima, siis oleks see ära proovitud,” lisas ta.

Päästeesituse näol polnud tegemist ühepäevase üritusega. “Eile kella kahest algas see Saaremaal toimunud üritusega “Turvaline küla”, mis leidis aset paljudes Saaremaa valdades ja külades. See üritus oli eile ka Ruhnu rahvamajas ja täna on sellele jätk – demonstratsioonüritus,” rääkis Sünter.

“Ükskord varem on küll tehtud ka selline päästedemonstratsioon, kus inimene oli vees ja lennusalk võttis selle inimese sealt kopterisse, see oli mõned aastad tagasi. Aga laeva ja kopteri koostööd harjutatakse esimest korda,” sõnas Sünter.

Tema sõnul on palju huvilisi, kes tahavad Ruhnu tulla oma tegemisi tutvustama. “On neid, kes tahaksid oma laevaga tulla ja neid, kes lennukitega. Kui üritus tõesti järgmisel aastal ka toimuks, siis neid, kes oma tegevust demonstreeriks, oleks veelgi rohkem,” kinnitas Sünter.

Print Friendly, PDF & Email