Sõrves jäi fotosilma ette eksikülaline lõunast (1)

JÄI RÄNNUTEEL TOPPAMA: Tänu fotole oli tiivulise eksikülalise määramine lihtne. Foto: Karl Eik Rebane

Sõrve tuletorni parklas jäi pühapäeval linnuvaatleja fotokaamera ette Eesti jaoks uue linnuliigi punapea-tsiitsitaja esindaja.

Sõrve tuletorni all parklas nähtud isaslinnu jäädvustas fotole Karl Eik Rebane.

Punapea-tsiitsitaja kohta pühapäeval Sõrve linnujaama blogis ülestähenduse teinud ornitoloogi Mati Martinsoni sõnul oli tegemist selle liigi esmavaatlusega Eestis. Soomes on punapea-tsiitsitajat kohatud kaks-kolm korda, märkis ornitoloog.

“Tegemist on eksikülalisega, kes pesitseb Kaukaasia kandis,” ütles Martinson, kelle arvates sattus lind Saaremaale rändeteel. “Ju ta jäi siia toppama – üle mere ei saanud, udu tuli peale, vastutuul,” lausus Martinson. “Pärast pilditegemist tõusis lind kõrgele õhku ja lendas minema, aga fototõestus jäi alles.”

Martinsoni hinnangul oli linnu määramine tänu fotole lihtne.

Punapea-tsiitsitaja (lad Emberiza bruniceps) on värvuliste seltsi kuuluv lind tsiitsitajalaste (Emberizidae) sugukonnast Tsiitsitaja (Emberiza) perekonnast.

Vikipeedia andmeil on liik levinud Kasahstanis, Kesk-Aasias, Afganistanis ja Iraanis nii steppides kui kultuurmaastikul, kõrbevööndis ka mägedes. Euroopas pesitseb Volga alamjooksul. Lääne-Euroopas on teda kohatud sageli, kuid viimasel ajal harvem. Kahel korral (mõlemad 1996) on teda nähtud isegi Soomes. Talvitub Indias.

Punapea-tsiitsitaja kehapikkus on 15–17 cm ja kaal 25 g. Linnu sulestik on erekollane ning selles on eredat pruuni. Emaslind ja noorlinnud on tagasihoidlikuma välimusega. Emas- ja noorlinnud aga on väga sarnased mustpea-tsiitsitajatega, mistõttu neid liike peetakse eriti lähedasteks. On täheldatud isegi nende liikide ristumist.

Punapea-tsiitsitaja ehitab pesa põõsa otsa. Pessa muneb lind kolm kuni viis muna, mida haub 10–14 päeva. Poegi toidab ta putukatega, muidu sööb seemneid.

Print Friendly, PDF & Email