Kodutütred marssisid võidupüha paraadil (2)

ESIMESED VAPRAD: Esimesed võidupüha paraadil osalenud Saaremaa kodutütred ja nende juhendajad 23. juunil Pärnus. Foto: Saaremaa kodutütarde arhiiv

Viimaste aastate suurimal võidupüha paraadil osalesid tänavu esimest korda ka Saaremaa kodutütred.

Pärnu keskväljakul rivistus rohkem kui 1500 inimese seas üles ka 22 kodutütart Leisi, Orissaare, Salme, Tornimäe, Kihelkonna, Valjala, Aste, Vanalinna, Kuressaare gümnaasiumi ja noortekeskuse rühmast. Juhendajatest osalesid suurüritusel Tiia Kütt, Lii Vanem ja Ingrid Paiste.

Vanalinna kodutütarde juhendaja Tiia Küti sõnul algasid paraadi proovid päev varem Paikuse politseikoolis, kus harjutati tervitamist ja marssimist. “Kui kodus harjutades oli toeks kodutütrest sõbranna, siis Pärnus võis rivinaabriks sattuda kodutütar Pärnust, Hiiu- või Läänemaalt, kuna piirkonnad segati rivistuses täielikult ära,” rääkis Kütt ja lisas, et hoolimata mõnedest villidest jalgadel sujusid nii eel- kui ka peaproov siiski hästi.

Kuna võidupüha hommik võttis paraadilised vastu paduvihmaga, saadi Küti sõnul selga ilusad kodutütarde keebid. “Tõsi on, et paraadi jooksul tuli palju seista, aga õnneks ei hakanud kellelgi paha ja marssida polnud pikk tee,” ütles Kütt, lisades, et paraad oli vahva ja rahvas elas toredasti kaasa. “Olime küll ligemärjad, aga tunne oli hea – nagu oleks teinud midagi suurt ja olulist,” lausus Kütt.

Kaitseliidu korraldatud paraadil rivistusid üles üksused pea kõikidest Kaitseliidu malevatest, naiskodukaitse kompanii ning kodutütarde ja noorte kotkaste vähendatud kompaniid. Lisaks võis rivis näha ka Tallinna riigikaitseõpilasi. Taktsammu aitasid hoida Kaitseliidu koondorkester, Kaitseväe orkester ning politsei- ja piirivalveameti orkester.

Print Friendly, PDF & Email