Juhtkiri: Austada oma esivanemaid pühal maal

Kirjanik Ülo Tuulik võttis reede pärastlõunal Muhus Koguva Tooma talu kaevuraketel istet koos pesuehtsa ameeriklase Alex Thornburgiga, et pajatada oma kauge sugulase Mari Thornburgi abikaasale Koguvast, Tooma talust, Muhu saarest ja Eestimaast.

37 püsielanikuga pisike Koguva võõrustas külast laia ilma läinud külaelanikke ning nende järglasi ja pereliikmeid. Kaugelt saabunute sisetunnet on peaaegu võimatu kirjeldada. Selleks pead nende inimeste rolli sisse elama, tajuma nende hinges toimuvat.

Nõustugem Ülo Tuulikuga, kes sealsamas Tooma õues, kus temagi juured, ütles lihtsalt ja selgelt, et tunne on püha ja uhke üheaegselt. Kõiki neid inimesi valdas teadmine, et nad on vabade inimeste järeltulijad. 1532. aastal Hanskele antud vabaduskiri, mida Muhu muuseumis eksponeeriti, on selle tõenduseks.

Au ja tunnustus ka kirjanikule endale. Just Ülo Tuulik oli see, kes pärast Juhan Smuuli surma tema lähedastelt saadud vabaduskirja Saaremaa muuseumisse hoiule toimetas. Koguva kokkutulek näitas ühisettevõtmises peituvat jõudu. Koguva külaselts, Muhu muuseum, Vanatoa turismitalu ja Koguva sadam said hakkama suure asjaga.

Print Friendly, PDF & Email