Ajakaja: Kesksuvised kohtumised

Eestlaste jaoks on kesksuvi lisaks kõigele muule – grillimisele, jaanitulele, õlletamisele, maale-linna sugulaste juurde sõitmisele jne – kohtumiste aeg.

Kaugel olijate kojutulemised ja kokkusaamised on hea tava paljudes Saaremaa külades. See on sümpaatne ja igati sisukas lisandus tavalisele peotrallile. Ja igati asjakohane viis järeltulevatele põlvedele, sellele globaliseeruvale uuele põlvkonnale, teed esivanemate maadele kätte näidata. Ja oma põlvnemise ja ajaloo üle mõtiskella, vanemate sugulaste heietusi kuulata ja oma kuulumist tunda.

Meie pere paisati mööda ilma laiali juba viimase suure sõja ajal. Seetõttu on jaaniks koju tulemine erinevatele generatsioonidele omamoodi ettevõtmine. Viimane nädal ongi olnud aeg koos olemiseks, kodutalu trepil kohvitamiseks, veiniklaasiga vihma eest ahjusuu ette varjumiseks, ühisteks jalutuskäikudeks kunagistel pere lambakarjamaadel. Meenutusteks, kuidas Vana Toomas lapselapsele mett pakkus ja kuidas Vähiku Mihkel iga laupäev oma naisele Roosile põllulilledest kimbu tõi.

On olnud kena ja sisukas jaaninädal – ma arvan, et seda energiat peaks nüüd ehk jõuludeni jätkuma. Seda perekonna koosolemise tunnet.
Sain teada nii mõndagi, mida ma oma emalt kahjuks enam ei jõudnud kuulda, kuid mida tädi Halliki teadis ja mis peamine, saab veel rääkida – et juba mu vanaisa oli Saaremaa lehele lugusid kirjutanud, ja seda oluliselt enne kui tema kirjanikust vend, kirjanik August Mälk seda tegema hakkas.

Sain kuulda vanadest suhtelugudest, sümpaatiatest ja muust sellisest – tavaliselt lapsed ju ei tule selle peale, et nende vanematel ka mingid “romaanid” on olnud. Aga jaaniõhtu lõkkejuttudeks on sellised teemad igati sobilikud.
Leidsin ema vana kola seest kirjapaki ja sain lugeda-kogeda vanaisa kirjutatud armastuskirju oma noorele naisele, saadetud erinevatest maailma sadamatest lohutuseks, et värske abielunaine ikka jaksaks. Ja nii edasi ja nii edasi.
Kesksuvi on koosolemise aeg. Kuulake rahulikult oma elus veel olevaid eakamaid sugulasi ja nautige seda tunnet, et me elame ja oleme seotud ning kuulume kokku. Kellegi armsaga, kellegi lähedase ja olulisega.

Print Friendly, PDF & Email