Pressiülevaade: Putin soovis, et Obama vaatleks Venemaad kui vajalikku partnerit

MÕRU MEELEOLU: Vaatlejate arvates kulges presidentide Vladimir Putini ja Barack Obama sel nädalal Mehhikos aset leidnud kohtumine sünges õhkkonnas. Foto: internet

Nädala alguses Mehhikos G-20 tippkohtumise raames toimunud Venemaa ja USA presidendi läbirääkimised jätsid üldjoontes sünge mulje ja kujunesid mõlemale poolele pettumuseks, kirjutavad ajalehed.

Süüria küsimuses ei teinud Vladimir Putin mingeid järeleandmisi, viidates Egiptuse ja Liibüa näidetele, kus on suur oht, et võimule pääsevad islamiäärmuslased. Iraani küsimuses lepiti kokku, et diplomaatial on siin veel ruumi. Kuna aga USA-s toimuvad sügisel valimised, ei saa Barack Obama endale eksimusi lubada ja on seetõttu sunnitud käituma vaoshoitult.
Nädala alguses aset leidnud kohtumisel kutsus Obama Putinit üles tegema ühiseid jõupingutusi, et saavutada Süüria presidendi Bashār al-Asadi ametist lahkumine, teatas mõjukas Ameerika ajaleht The New York Times. Enam kui kaks tundi kestnud kohtumise ajal puikles Putin kogu aeg vastu, kirjutab lehe korrespondent Helene Cooper.

Ajakirjaniku arvates kujutas pärast kohtumist toimunud pressikonverents endast “sünget näitemängu, milles ilmnes mõlema poole pettumus”. “Turvamehed kulutasid mitu minutit selleks, et juhtida ajakirjanikud ruumist välja pärast seda, kui olid kõlanud mõlema liidri varem ettevalmistatud üldsõnalised avaldused. Kogu pressikonverentsi aja istusid kaks presidenti kõrvuti ja vaatasid vaid enda ette, püüdes vältida omavahelist suhtlemist.”

 

Edasi loe värskest Saarte Häälest.

Telli leht postkontorist, toimetusest või internetist.

Print Friendly, PDF & Email