Tullio Liblik mõisteti õigeks (3)

Kaitsepolitsei aastaid kestnud uurimine lõppes tulemuseta ja kõik asjaga seotud kohtualused, sh Saaremaa ärimees Tullio Liblik mõisteti õigeks.

Prokurör nõudis Liblikule altkäemaksu andmise süüdistusega 2,5 aastast vangistust, millest kolm kuud oleks tulnud kohe ära kanda. Ülejäänud aeg oleks olnud kolmeaastase katseajaga.
“Olen kohtuotsusega väga rahul,” ütles Tullio Liblik (fotol) Saarte Häälele, lisades, et see oli tema jaoks igati õiglane. Küll aga käitub süüdistaja Libliku hinnangul Eesti riigi suhtes väga destruktiivselt ja kulupõhiselt, sest kaebab otsuse edasi.
“See kirbutsirkus tundub jätkuvat,” märkis Liblik, kellele määrati õigusabikuludeks riigieelarvest 75 000 eurot.

Kohtuotsuse avalikustas Postimehe andmeil Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik Tallinna Liivalaia tänava kohtumajas eile hommikul. Kohus ei arvestanud kohtualuste pealtkuulatud kõnesid ega andmeid, mis võeti viimaste arvutitest, menetlustoimingute rikkumise tõttu.
“Kohtu seisukohalt rikuti jälitustoimingute läbiviimise aja osas oluliselt süüdistatavate põhiõigusi telefoni teel edastatavate sõnumite saladusele,” ütles Lõõnik. Ta lisas muuhulgas, et kapo rikkus menetluse nõudeid tunnistajaid üle kuulates.

Eesti rahvusringhäälingu andmeil mõistis kohus õigeks Villu Reiljani vähemalt teistkordses altkäemaksu võtmises, Ester Tuiksoo altkäemaksu võtmises, Toomas Annuse korduvas altkäemaksu andmises, Kalev Kanguri suures ulatuses korduvas altkäemaksu võtmises, Einar Vettuse altkäemaksu andmises, Tullio Libliku korduvas altkäemaksu andmises ja Tarmo Pedjasaare altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises ning juriidilised isikud AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara altkäemaksu andmises.

Kohus mõistis kohtuotsuse jõustumisel riigieelarvest välja süüdistatavate õigusabikulud kokku 1,3 miljoni euro ulatuses ehk Villu Reiljani kasuks üle 118 000 euro, Kalev Kangurile ligi 290 000 eurot, Tarmo Pedjasaarele 33 000 eurot, Einar Vettusele 98 000 eurot, Tullio Liblikule 75 000 eurot, Ester Tuiksoole 57 000 eurot ning AS-i Merko Ehitus (käesoleval ajal AS Järvevana) kasuks, sh ka Toomas Annuse ja AS-i E.L.L. Kinnisvara kasuks 612 000 eurot.
Riigiprokurör Laura Feldmanis kinnitas ERR-i uudisteportaalile, et riigiprokuratuur vaidlustab maakohtu otsuse kindlasti Tallinna ringkonnakohtus.

Print Friendly, PDF & Email