Kütusevargad virutavad tuhandeid liitreid (6)

Sel aastal on kurjategijad autodest varastanud juba ligi tuhat liitrit kütust. Suurem osa vargusi on toime pandud Leisis.

“Sellel aastal on registreeritud seitse vargusjuhtumit, kus kuriteo objekt on olnud mootorsõiduki kütus,” ütles Kuressaare kriminaaltalituse juht Rainer Antsaar, lisades, et kokku on varastatud ca 1000 liitrit. Eelmise aasta samal ajal oli kütusevargusi registreeritud 16 ning kokku on kurikaelad pooleteist aasta jooksul näpanud üle 10 000 liitri.

Antsaare sõnul on osa vargaid tabatud, kuid mitme juhtumi menetlemine on veel pooleli. Seega ei ole veel ka võimalik selgust saada, miks vargad just Leisi kanti on eelistanud ja mida varastatud kütusega tehti.
“Mõned varastavad oma tarbeks, mõned müügiks,” selgitas Antsaar, millistel põhjustel enamasti vargile minnakse.
Politsei hinnangul soodustavad kütusevargust need inimesed, kes soostuvad varastelt odavat kütust ostma.
“Meil oli raha vaja,” põhjendasid näiteks kaks aastat tagasi kütusevarguste eest kohtu ees seisnud noormehed vargile minekut, lisades, et suurema osa varastatud kütusest müüsid nad maha ning ülejäänut kasutasid ise sõitmiseks. Nende sõnul ei tundnud ükski ostja huvi, kust noored mehed müüdava kütuse olid saanud.

Eelmise aasta lõpus said aga Kuressaare kohtumajas karistuse kütusevargad, kellest üks oli ise metsafirma juhatuse liige, kes käis ise vargaid kuriteopaigale viimas. Ta tunnistas kohtus, et maksis varastele poole kütuse hinnast ja transportis ka varastatud kraami ise kuriteopaigalt minema. Kokku tekitas see kolmik 3000 euro suuruse kahju ja nende saagiks langes ligi kolm tonni kütust.

Seega karistas kohus peale varaste ka metsafirma juhatuse liiget tingimisi vangistusega.
“Politsei soovitab kütust osta ikkagi selleks ette nähtud kohtadest ehk tanklatest,” ütles Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht, lisades, et seda juba seepärast, et tanklast kütust ostes saab ka kindel olla kütuse kvaliteedis ning välistatud on võimalik tahtmatu kaasaaitamine varastatud kütuse realiseerimisele.

Tammelehe sõnul langevad varaste ohvriks sageli mitmesugused suured veokid, teetööde, metsaveo või muud eriotstarbelised suurepaagilised masinad.
“Kui sellised masinad jäävad ikkagi seisma valveta territooriumile ja pikemaks ajaks, siis võiks mõelda kütusevaru väljapumpamisele või hoida paagis minimaalset kogust kütust,” soovitas ta.

Print Friendly, PDF & Email