Arhiivraamatukogul täitub teine aastakümme

Arhiivraamatukogul  täitub teine aastakümme

SÜND: See pilt on tehtud täpselt 20 aastat tagasi, 1992. aasta 19. juunil, kui Pargi tänav 5A avas uksed Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogu. Järgmisel päeval algas Eestis rahareform. Foto: erakogu

Mõne päeva pärast, 19. juunil saab Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogu 20-aastaseks. See tarviline asutus sündis meie lähiajaloo murrangulisel ajal – äsja olime taastanud oma iseseisvuse ja vaid päev pärast arhiivraamatukogu avamist jõudis rahvani sõltumatu Eesti üks tähtsamaid sümboleid, oma raha.

“Praeguseni on mällu jäänud see vanade foliantide ja trükiste meeldiv lõhn, mis seal Pargi tänava majas tookord oli ja on praegugi, mis sest, et raamatukogu ise nüüd teises majas asub,” meenutas arhiivraamatukogu esimene juhataja Reet Truuväärt.

Küllap ajaloohuvilised mäletavad, et kui Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogu 1992. aasta jaanipäeva eel avati, asus see endises Viktor Kingissepa memoriaalmuuseumis. Vaid neli aastat enne seda oli tookordses Kingissepa linnas pompoosselt tähistatud suure revolutsionääri 100. sünniaastapäeva. Sel puhul paigaldati kesklinna tema mälestusmärk ja renoveeriti tema kodumaja tookordsel Kingissepa tänaval.

 

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht toimetusest või internetist.

Print Friendly, PDF & Email