Vabadusvõitlejad avavad Tehumardi öölahingu paigas mälestuskivi (3)

Juulikuu toob Saaremaale ligi pooltuhat endist rindemeest, sest 20. vabadusvõitlejate kokkutulek korraldatakse just siin mere taga. Ürituste kulminatsioonina on kavas avada Tehumardi öölahingu alguspaigas mälestuskivi, millel lakooniline tekst: “Siin puhkes 8. oktoobril 1944 Tehumardi öölahing”.

Et okupatsioonivõimude püstitatud mälestusmärgil ei ole toonaste ajalooliste sündmuste asukohaga mingit seost, sai Eesti vabadusvõitlejate liidu mõte saarlaste seas positiivse vastukaja, ütles Saaremaa vabadusvõitlejate ühendust juhtiv Hendrik Ilvik.

Kivi on kavas avada 15. juuli hommikul ja vabadusvõitlejad kutsuvad üles ka Tehumardi mälestuskivi panekut toetama –Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu arvelduskontole 10602009511001 SEB pangas (märksõnana tuleb lisada “Tehumardi”) on võimalik teha sihtannetusi.

Eesti vabadusvõitlejate kokkutulekul, mille suurimad üritused on kavandatud 14. juulile, on lubanud lisaks Eesti vanadele sõjameestele osaleda ka relvavennad Soomest, Lätist ja Leedust.

Lisaks kõnekoosolekule Kuressaare kesklinnas Vabadussõja ausamba juures toimuvad päevakohased üritused lossihoovis, kus peetakse kõnesid, asetatakse pärjad ja Saaremaa naiskodukaitsjad pakuvad sõdurisuppi.

Päeva lõpetab kontsert lossihoovis, kus esinevad vabadusvõitlejate koorid Võrust, Tartust ja Pärnust, samuti ansamblid ja lauljad meie oma maakonnast.

“Kindlasti on ka üllatusi,” lubas reservkapten Jaen Teär, kelle õlul on päeva kunstilise poole kujundamine.

Print Friendly, PDF & Email