Veebikaja: “Aleksei Turovski: kevadised tapatalgud pole huntidele omased” (6)

SH, 9.06

Hans
Olen hr Turovskiga nõus – hunte on vaja, sest nad on metsa sanitarid, ja need, kes meil siin tapatalguid korraldavad, on suure tõenäosusega hübriidid. Lisaks nõustun ka sellega, et lambakasvatajatel peaks olema tõupuhtad karjakoerad, ja see on koht, kus riik PEAB toetama. Jutt, et riigil pole raha, on sulaselge vale, mis paistab üliselgelt välja. Toetatakse kohati väga mõttetuid projekte. Näiteks mis kasu on aedikute toetusest, kui need aedikud kedagi kinni ei pea? Pigem ikka toetada neid valdkondi, kus on perspektiivi, ja siia alla kuulub kindlasti lambakasvatus.

Eriti Tark
Sina, hr Turovski, tule ise Saaremaale ja pea lambaid. Mis juttu sa siis ajad, kui sul lambad maha murtakse. Kena jutt, kas hundid või koera moodi hundid, vahet pole. Nagu see teeks asja kergemaks kui koer hundid tegutsevad. Neid hunte on siin kindlasti rohkem, kui teadlased arvavad.

Kaljo
Tavaliselt kuulan teid, hr Turovski, huviga – teie jutud on põnevad ja tundub, et asjatundlikud. Aga seekord tuleb tunnistada, et olete eluvõõras, ja see paneb mõtlema, et äkki on ka ülejäänud jutud, mis te räägite, samasugune loba. Kustkohast on pärit see legend, et hunt murrab haigeid ja vanu loomi. Meil murti eelmisel aastal peaaegu sada lammast ja kordagi ei juhtunud, et neist mõni oleks olnud haige või vana ja väeti. Ainult kõige ilusamad ja tervemad kõlbasid. Enne kui selliseid soovunelmaid rahvale räägite, küsige praktikutelt.

Hunt
murrab, keda kätte saab, ja lammas on aeglane ja karjaloom. Karja lõhn levib kaugele ja reeglina on nad kogu suve ühes kohas. Ei pea kaugelt otsima. Kitsi on vähe ja kitse kergelt kätte ei saa, samuti vahetab kits nüüd elukohta ega püsi kogu aeg ühel põllul. Hundihirm peletab ja sigu pole kah enam kõvasti, nigu vene aegas. Tahan öelda, et hunt võtab, kust saab, ja ta ei vali meil mitte haiget looma. Kust ta paksu villa alla näeb, kas lambal kopsud ja seedimine korras, pigem hõlptulu inimkeelde tõlgituna. Ei viitsiks meiegi kaugelt ja kõrgelt otsida, kui lähedalt ja lihtsalt ja kogu aeg ühest kohast saab. Soh, saigi mõte kirja.

Print Friendly, PDF & Email