Kuressaares avati marssal Mannerheimi bareljeef (1)

Kuressaares avati marssal Mannerheimi bareljeef

TEHTUD: Laupäeval sai teoks üks ammune idee – Rüütli spaa fuajees avati mälestusbareljeef Soome rahva kangelasele Carl Gustaf Emil Mannerheimile. Pildil bareljeefi avanud president Arnold Rüütel ja Saaremaa Spa Hotels omanik Prits Liblik.

Laupäeval avati Kuressaares Rüütli spaa fuajees mälestusbareljeef Soome kuulsale sõjaväelasele ja riigimehele Carl Gustaf Emil Mannerheimile, kelle sünnist möödus hiljuti 145 aastat ja kes 113 aastat tagasi käis Kuressaares mudaravil.

Mälestusbareljeefi idee autor, Lagedi vabadusvõitluse muuseumi asutaja Johannes Tõrs ütles, et mõte jäädvustada Mannerheimi Saaremaal viibimine tekkis tal möödunud aastal. “Kuna sel aastal tähistame kuulsa soomlase 145. sünniaastapäeva, siis mõtlesingi, et teeme selle ära,” sõnas ta. “1899. aastal viibis Mannerheim 45 päeva Kuressaares mudaravil ja minu teada on see ainuke kord, kui ta üldse Eestis käis.”

Rääkides Mannerheimi kohast ajaloos, lausus Tõrs: “Kui meil, eestlastel, oleks olnud selline juht, poleks ehk 1939. ja 1940. aastal juhtunut toimunud. Oleksime võidelnud oma vabaduse eest ja kui juba kanged eestlased oleksid vastu hakanud, oleksid meiega liitunud ka lätlased ja leedulased.”

Bareljeefi avamisel sõna võtnud president Arnold Rüütel möönis sündmuse ajaloolist tähtsust. “Saaremaa jaoks on see märkimisväärne, et siin suudeti meie vennasrahva kangelase tervise heaks palju ära teha,” ütles ta. “Loodame, et see mälestusmärk leiab mõistmist ja annab panuse meie rahvaste juba niigi heade suhete edasisse edendamisse.”

Kuressaare linnavalitsuse poolt võttis sõna abilinnapea hariduse ja kultuuri alal Tiina Talvi.

Rüütli spaas avatud marssal Mannerheimi mälestusbareljeefi autorid on skulptorid Ilme ja Riho Kuld.

1898. aasta sügisel, kui Mannerheim töötas Vene keiserlike õukonnatallide administratsioonis, saadeti ta Berliini lähistele Potsdami hobuseid ostma. Keisri jaoks välja valitud ratsu andis Mannerheimile vastu põlve nii tugeva hoobi, et põlvekeder purunes viieks tükiks. Nii reisiski Mannerheim 1899. aasta suvel kuueks nädalaks Kuressaare mudaravilasse järelravile.

Print Friendly, PDF & Email