Saared võtsid üksteiselt mõõtu (1)

Saared võtsid üksteiselt mõõtu

VÕISTLEJAD: Ajalooline pilt, jäädvustatud on Eesti Saarte mängudel osalejad. Foto: Urmas Lauri

Pühapäeval toimunud esimesed Saarte mängud Kärdlas on ühe uue traditsiooni algus, kuid samas ka katkenud tava jätkamine. Eesti lipu all pole sellesarnast ettevõtmist varem toimunud, kuid pärast sõda, nii aastat 60 tagasi, korraldati saarte rajoonide spartakiaade.

Saare maavalitsuse spordinõunik Madis Kallas rääkis, et Saarte mängude idee sündis sellest, et saarlastel pole praegu korralikku staadioni, kus saaks meistrivõistlusi korraldada. Hiidlased pakkusid rammuprooviks oma staadioni. “Kergejõustikuklubi Saare juhatuse koosolekul tuli see ükskord jutuks ja siis Orissaare spordijuht Kaire Nurja pakkus sellise idee välja, et kui juba säärane asi teoks saab, et saarlased lähevad Hiiumaale võistlema, et siis võiks ka teisi saari kaasata – Muhu ja miks mitte Abruka, Vilsandi. Saari jätkub,” meenutas Kallas idee sündi.

Häda ajab naabri staadionile

Häda ajab härja kaevu või nagu praegu võiks nentida: häda ajab sportlase naabri staadionile. Saarte mängude idee autor Kaire Nurja võistles Muhu lipu all. Kaugushüppes võitis ta kuldmedali tulemusega 5.20.

Kaire Nurja ütles Kadi raadiole antud intervjuus, et tal on suur rõõm, et Saarte mängude idee, mis neil tekkis, on nüüd ellu viidud. “Kuidagi imelik on öelda, aga noh, mul see idee peas tuksuma hakkas, et võiks Eesti saared ühendada. Ja siin me nüüd täna oleme!” nentis Orissaare spordijuht rahulolevalt.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe pidi Kärdla staadionil tõdema, et poeg Rauno on tema kaugushüpperekordist jagu saanud. Rauno Liitmäe võitis tulemusega 6.69. Vallavanem oli oma saare värvides võistlevate sportlastega väga rahul. “Muhu tulek sai teoks tänu Kaire taganttorkimisele,” tunnustas vallavanem Kaire Nurjat. Liitmäe rääkis, et Muhu sportlased aktiviseerusid ise ja temal vallavanemana polnud lõpus kuhugi taganeda. “Suurima rõõmuga tulin kaasa,” lausus Raido Liitmäe.

Muhu lipu all oli võistlemas paarkümmend sportlast. Tänavakorvpallist, rannavollest, kergejõustikust, kõigest võeti osa. “Rõõmustav on see, et sidemed on nii tugevad, et võistkonda pakkusid end nii suvemuhulased kui ka need, kelle esivanemad on Muhust pärit,” nentis vallavanem. “Selline võistlus ühendab nii kohalikke muhulasi kui ka neid, kes on saarelt lahkunud või käivad suviti.” Nii näiteks oli Muhu eest väljas korvpallur Timo Eichfuss, kes hiljuti võitis hõbemedali Eesti meistrivõistlustel. Kõnekas fakt on ka see, et Muhu võitis nii korvpalli- kui ka võrkpalliturniiri.

Huvitavaid seise tekkis ka pjedestaalil. Kuulitõukes sai Teele Treiel Saaremaa meistrivõistluste arvestuses teise ja tema ema Virge kolmanda koha.

Madis Kallas jäi võistlustega rahule. Endine kümnevõistleja tõdes, et kui ilm on kehv, siis jätab see oma jälje. Vihma võistluse ajal ei tibutanud, kuid tuul oli kõva. “Aga õnneks on rahvast oluliselt rohkem kui igal aastal Saaremaa meistrivõistlustel, ma arvan, et ka oluliselt rohkem kui Hiiumaa meistrivõistlustel,” loetles Kallas mängude plusse. Aladel, mida vastutuul ei seganud, näiteks meeste kaugushüppes, tehti Kallase sõnul väga häid tulemusi.

Saarte mängud jätkuvad

Saarte mängud toimuvad ka tuleval aastal Kärdlas. “See otsus on tehtud,” kinnitas Madis Kallas. Ta selgitas, et Saaremaa staadion saab loodetavasti valmis järgmisel sügisel. “See tähendab, et 2014 võiks juba Saaremaa võõrustada Hiiumaad ja teisi saari,” rääkis maavalitsuse spordinõunik.
Järgmisel aastal lisandub Saarte mängude kavasse ilmselt mõni ala veel, näiteks maraton, mis samal ajal Hiiumaal joostakse.

Muhu vallavanema sõnul on mängude korraldajate kõige suurem eesmärks see, et saarte nimistu pikeneks. “Vormsi, Kihnu, Ruhnu,” loetles Raido Liitmäe.

Kaire Nurja sõnul pole saarte arv mängude puhul siiski nii väga oluline. “Tegelikult ta vastab juba praegu nimele. Mõni võib ju öelda, et mis Saarte mängud – kolm saart ainult,” arutles mängude idee autor ja lisas, et tema on seda meelt, et kui võistlus on välja kuulutatud, ei peaks osavõtjad süüd tundma selle pärast, et teised ei saanud tulla või ei leidnud põhjust tulla.

Juba esimestelt mängudelt leidis Kaire Nurja palju positiivset. “Paljud tüdrukud näiteks on leidnud uuesti tee spordi juurde ja saanud uue sära silmi,” rääkis ta õhinal. “Just see tahe oma juurte eest väljas olla, et see on selline sisemine hääl, mida ei anna sõnadesse panna – see on mõnus tunne!”
Orisaare spordijuht ütles, et tegelikult on ta ise muhulane. “Mu isa on seitsmendat põlve muhulane ja ma võistlen siis Muhu saare eest. See on väga vägev!”

Rahvusvahelise Saarte mängude assotsiatsiooni peakomitee liige ehk siis suurte Saarte mängude esindaja Anu Vares kinnitas, et tuleval suvel kohtutakse taas Hiiumaal.

“Saarlaste kombel ma arvan… mitte ma ei arva, vaid olen kindel, et esimesed Saarte mängud läksid kenasti. Kohtumiseni järgmisel aastal,” lausus Vares.

Print Friendly, PDF & Email