Ülikool uurib murdjate DNA-d (2)

Ülikool uurib murdjate DNA-d

 

Tartu ülikool asub analüüsima Saaremaal lambaid murdnud kiskjate DNA-d.

Varasemad uuringud on küll kinnitanud, et tegemist on huntidega, kuid kiskjate poolt korda saadetud üha suuremad tapatalgud panevad mõtlema, kas murdjad on ikka hundid või on tegemist metsistunud koerte ja huntide ristanditega, kes inimesi vähem pelgavad.
Keskkonnaameti andmetel on hundid sellel aastal (30. mai seisuga) Saare maakonnas murdnud 45 lammast. Eelmisel aastal kaotas võsavillemite tõttu elu 160 lammast. Keskkonnaamet hüvitas mullu lambakasvatajatele 14 075 euro suuruse kahju, mis kiskjad olid tekitanud.
Lambakasvatajatele teebki muret, et hunt tavaliselt lõbu pärast ei murra, vaid ikka siis, kui nälg näpistab või vaja kutsikaid välja õpetada.
“Need on mingid hullud hundid, kes ei karda inimesi, vaid tulevad koduhoovist ka murdma,” oli Sõrves kuusteist lammast kaotanud Henry Kullama murelik, lisades, et varem on ta ikka suutnud oma loomi kaitsta. Lisaks sõrulaste lammastele “maiustasid” hundid ka Orissaare vallas Taalikul, kus eelmisel nädalal murti kuus lammast. Külaelanike sõnul on inimesed hunti väidetavalt ka näinud.

Aga hädas ollakse ka hulkuvate koertega, kes käivad samuti lambaid murdmas ja taga kihutamas. Hulkuv koerakari on lambakasvatajaid muretsema pannud nii Pihtla, Kaarma kui ka Salme vallas.
Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal arvas, et eriti probleemsetesse kohtadesse võiks paigaldada kaamerad, tegemaks kindlaks, kes siis tegelikult lambaid murravad. Kaal ei välista võimalust, et metsistunud ja hulkuvad koerad on huntidega segunenud.
“Koer on koduhunt ja nad ristuvad vabalt,” selgitas Kaal, lisades, et hübriididel ei ole reeglina muud erinevust kui see, et nad pelgavad inimest vähem. “Elurütm ja harjumused on neil ikka samad,” märkis Kaal.
“Need kaks hunti, kes jahimeeste poolt maha lasti, nägid küll huntide moodi välja,” ütles Tartu ülikooli zooloogia vanemteadur Urmas Saarma, kes Saaremaa huntide DNA-d laboris analüüsib.

Eelmisel aastal Saaremaal murtud lammastelt võetud ja Tartu ülikooli saadetud süljeproovid tõestasid, et need konkreetsed lambad olid siiski huntide murtud.
“Tegime Saaremaal kuus proovi ning uuringu tulemused näitasid, et need on hundid,” ütles Saarma Saarte Häälele, lisades, et sel sügisel alustatakse uute uuringutega, selgitamaks, kas tegemist on huntide või hübriididega. Esimesed tulemused saab teada aasta lõpus.

Print Friendly, PDF & Email