Kuressaare turu rentnikuga lõpetati leping enneaegselt (18)

Kuressaare turu rentnikuga lõpetati leping enneaegselt

 

Suurte ja ilusate lubadustega Kuressaare turg käima tõmmata selle rentnikuks saanud Nordkapp Grupi nimeline ettevõte lõpetab aasta lõpust turu opereerimise.

Paar aastat tagasi algul turu allrentnikuks saanud ja hiljem rentniku seisusse tõstetud Nordkapp Grupi esindaja Kaspar Noor ja Kuressaare abilinnapea Kalle Koov jõudsid eilsel kokkusaamisel järeldusele, et nii edasi minna ei saa. Ettevõttel puuduvad majanduslikud võimalused turgu kõiki rahuldavale tasemele viia, linnavalitsus omakorda ei saa rahul olla, et turul suurt midagi ei muutu. Linnavalitsuse ettepanekul sulgub turu rentniku järel uks aasta lõpus. Siis on ka turul pindasid rentivate ettevõtete lepingute lõpptähtaeg. Nordkapp Grupi rendilepingut on järel veel kolm aastat.
“Mis seal salata, me ei olnud rahul,” tõdes abilinnapea Kalle Koov pärast kohtumist Saarte Häälega vesteldes. Abilinnapea tunnistas, et konkursil esitatud ideed pimestasid ja seetõttu leping ka sõlmiti. “Elu näitas, et ilusast visioonist jäi lõpuks järele vaid hall argipäev,” tunnistas Koov, et lubatu ja tegelikkus erinesid teineteisest kõvasti.

Samas nentis ta, et rentnikule ei saa ka midagi ette heita. Kui ikka vajalikud investeeringud on nii suured, et neid oma rahaga ei kata ja projektidest raha juurde ei saa, pole midagi teha. Seda enam, et suurte investeeringute tagasiteenimine võtaks aega heal juhul 10–15 aastat. “Kas keegi saab 15 aastat oodata?” küsis Koov.
“Oleme nüüd ühe kogemuse võrra rikkamaks saanud,” märkis abilinnapea, et uhke ta selle üle nüüd küll ei ole. “Pigem kurb, et oleme kaotanud kaks aastat turu paremaks muutmise aega. Kuid nii, nagu oli või on, edasi minna ei saa.” See arusaam on tulnud pikaajalise suhtluse jooksul turu rentnikuga. Koovi sõnul hakkab linnavalitsus turu tulevikku arutama septembris-oktoobris.

Mis Kuressaare turust edasi saab, Koov arvamust avaldama ei kippunud. Siiski tõdes ta, et konkurssidega väga kaugele vahest ei jõua. Samas lisas ta, et linnavalitsusel pole ka mingit selget visiooni turu tulevikust, pole renoveerimisplaani ja kõige tipuks pole ka raha. Turu korda tegemine ja käimatõmbamine käib Kuressaare linnal ilmselgelt üle jõu. Seega on ees teadmatus. “Koov on valmis hüppama, kivi kaelas, tundmatusse vette,” võttis abilinnapea tulevikuväljavaated kokku. “Kas ta sealt ka välja ujub, seda veel ei tea,” lõpetas ta.
Nordkapp Grupp OÜ esindaja Kaspar Noorega Saarte Häälel eile ühendust saada ei õnnestunud.

Print Friendly, PDF & Email