Repliik: Saaremaa huntidest ja nõukaaegsest telekast (9)

Repliik: Saaremaa huntidest ja nõukaaegsest telekast

 

Eilses Saarte Hääles ilmunud loo peale “Sõrves jäi huntide lõugade vahele 16 lammast” helistas toimetusse anonüümsust palunud mees. Temas tekitas selle artikli lugemine ühe huvitava, esmapilgul väga kummalise seose minevikuga.

Keskealised ja vanema põlvkonna inimesed peaksid vist hästi mäletama nõukaaega, kui müügile ilmusid esimesed värvitelerid. Ehkki säärane kaup oli väga defitsiitne, mistõttu võimud pidid telerite ostmist isegi reguleerima, jättis nende töökindlus soovida. Häda oli selles, et suure Nõukogude Liidu avarustes valmistatud telerid süttisid üsna sageli põlema.
Toimetusse helistanud mees meenutas, et mäletab inimest, kel õnnestus ajal, mil kõikjal vohas defitsiit, endale kuidagi hankida väga ihaldatud värviteler. Õnn jäi aga üürikeseks, sest peagi süttis teler põlema. Teleri omanik kustutanud kalli aparaadi vastavalt õpetusele ja siirdunud seejärel garantiiremondi töökotta.

Seal esitanud ta teleriparandajale küsimuse: “Mis nüüd saab?” Meister vastanud: “Mis siin ikka saab. Teler süttis seepärast, et selle valmistaja Tamara oli hullusti armunud ega olnud veel mehele saanud. Küllap pärast seda, kui Tamara on mehele saanud, kõik probleemid ka lahenevad.”
Selle jutu meile pajatanud mees arvas, et kogu see minevikus aset leidnud lugu haakub hästi tänapäeva huntide looga. “Siin on ju vastutaja Keit Pentus, kes samuti pidavat olema meheleminekueas ja -hoos,” ütles ta. “Ja eks need hundid murra meie lambaid nii kaua, kui Pentus ükskord mehele saab. Seda aega võib aga vist mitu head aastat oodata.”

Print Friendly, PDF & Email