Arhiivraamatukogu sai paremad säilitustingimused

Arhiivraamatukogu sai paremad säilitustingimused

 

Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogu fondihoidla sai uue, ligi 12 000 eurot maksnud rootoritüüpi õhukuivati, tänu millele on nüüd võimalik säilikuid hoida kõigis ruumides.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa ütles, et arhiivraamatukogu eelmine kliimasüsteem oli üle kümne aasta vana ja ei vastanud enam fondihoidla nõudmistele.
“Rahapuudusel pandi tookord seade, mis õhku vaid ventileeris ega kuivatanud,” selgitas ta. “Seepärast ei taganud see seade fondihoidlas ka stabiilset kliimarežiimi.”
Püüa sõnul oli vana kliimaseade ka liiga väikese võimsusega, mistõttu jäi õhuliikumine keldris asuvates fondihoidla ruumides liiga nõrgaks. “Näiteks ühte arhiivraamatukogu keldris asuvat ruumi polnud meil hoidlana üldse võimalik kasutada, sest õhuniiskus oli seal väga suur,” märkis ta. “Nüüd saame aga kasutada kõiki ruume.”

Küsimusele, kas keldriruumide jaoks sobimatu kliimaseadme tõttu on mõned dokumendid viimase kümne aasta jooksul ka kahjustusi saanud, vastas Saaremaa muuseumi direktor eitavalt. “Raamatukogu säilikutele see ei mõjunud, sest ostsime väiksema võimsusega käsikuivateid juurde, mis olukorda parandasid,” selgitas Püüa.

Mõned aastad tagasi paigaldas Saaremaa muuseum täpselt sama tüüpi õhukuivati muuseumi kantseleihoone keldrites asuvatesse hoidlatesse. “Aeg näitas, et see seadeldis on end igati õigustanud,” lausus Püüa. “Suutsime raha veidi kokku hoida ja muretsesime samasuguse kliimaseadme ka arhiivraamatukogu fondihoidlale.”
Koos käibemaksuga maksis arhiivraamatukogu fondihoidla õhukuivati ligi 12 000 eurot. Kultuuriministeerium toetas Saaremaa muuseumi 3000 euroga ja ülejäänud summa tuli muuseumi omavahenditest.

Print Friendly, PDF & Email