Lugeja kiri: Õppereisid Saaremaa looduskaitsealadele

Lugeja kiri: Õppereisid Saaremaa looduskaitsealadele

 

Kahtla lasteaed-põhikooli õpilased on tänavu mitu korda külastanud Viidumäe looduskaitseala ja Vilsandi rahvusparki. Kokku toimus neli õppereisi: kaks algklassidele ja kaks vanematele klassidele.

Esimesed väljasõidud olid veebruaris, kui hallhüljestel on poegimisperiood. Algklassidel ei vedanud ilmaga. See-eest toimetasid nad Loona mõisa õpitoas, kus tutvusid hüljeste eluga, nuusutasid hülgerasva ja katsusid nahka. Tuisust ilma trotsides käidi lõpuks Veere sadamas uudistamas ja tundma õppimas talvituvaid linde. Õpilasi juhendas Kadri Kullapere.
Vanemate klasside õpilased vaatlesid hülgeid, kes Innarahul lesisid ja saart ümbritsevas vees ujusid. Oli imeline näha ühel väikesel maalapil koos hülgeid, kotkast ja rebast, kes saarele merevangi oli jäänud. Mere ääres uurisid õpilased metsloomade jälgi ja imetlesid talvist merd.

Järgmised väljasõidud toimusid mais. Vanemate klasside õpilased viis reis Vilsandi saarele. Pärast vahvat ja erutavat merereisi õpiti tundma saare taimi ja nende elupaiku – Vilsandil kasvab üle 600 taimeliigi, mille seas leidub suuri haruldusi.
Õpilased tutvusid ka saare ajalooga ja said teada, et Vilsandi rahvuspark on alguse saanud Vaika saartelt, et kaunis loodus on olnud inspiratsiooniallikaks nii kunstnikele kui ka kirjanikele ning et praegu põhiliselt suvitajatega asustatud saar oli kunagi koduks suurele hulgale rannarahvale ja meremeestele.
Algklassid käisid kevadel Viidumäe õpperajal, tutvusid sealsete taimede ja lindudega, uurisid taimede õisi ja pungi ning kuulasid linnulaulu. Kõigile jäi meelde, et Saaremaa robirohi kasvab terves maailmas ainult Saaremaal – Viidumäel.

Kõik õppereisid olid väga huvitavad ja silmaringi laiendavad. Selle eest tänab Kahtla koolipere head ja meeldivat giidi Kadri Kullaperet, samuti Marko Kullaperet, kes korraldas sobival ajal paadisõidu, ning keskkonnainvesteeringute keskust, kes toetas direktor Helle Rüütli kirjutatud Kahtla koolipere õppereiside projekti Euroopa Liidu rahaga.

Eha Ennemuist

Print Friendly, PDF & Email