Turistid tulevad jahedale kevadele vaatamata

Kuigi tänavune kevad on olnud jahedavõitu, liigub meie saartel juba arvestatav hulk “võõrast rahvast”.
Uurisime, kuidas turismiga seotud asutused-ettevõtted alanud hooajaks valmis on ning mida uut külalistele tänavu pakutakse.

Endel Püüa
Saaremaa muuseumi direktor

Saaremaa muuseum on suvehooajaks valmis. Näituste ja ekspositsioonide osas on meil pakkuda põhimõtteliselt sama, mis eelmiselgi aastal. Tänavu avasime aga uuesti põhjabastioni suurtükitorni näitusesaali, kus praegu saab vaadata Reine Väli ustenäitust “PuuUks”.
Eelmise aasta septembri lõpus avati püsinäitus “Punane terror Saaremaal 1941. aastal”. Jaanipäevani loodame näidata Saaremaa ettevõtlusnäitust “Made in Saaremaa”, kus on esindatud 67 firmat.

Kui kõik hästi läheb, siis suvel ehk avame ka põhjabastioni alumise suurtükipositsiooni, kus on ka tõelised suurtükid. Lossihoovis tuleb muidugi igasuguseid üritusi ja muid kokkusaamisi nagu ikka suviti.
Mihkli talumuuseumis me veel üht-teist korrastame – kiviaedu, teeme uued väravad, paneme paika tuulikutiiva ja uue kiige.
Linnusehoovis toimuvaid töid saavad külastajad uudistada nii palju, kui nad ligi pääsevad. Näiteks arheoloogilisi kaevamisi – need on avatumal territooriumil.

Vallide peal saavad valmis kaitserinnatiste tugimüüritised. Kõige rohkem aega võtab välismüüritise konserveerimine, kuna see on hästi mahukas töö. See peab valmis saama 2015. aasta juuli lõpuks.
Tänavune kevad on olnud jahe, aga eelmisest nädalast hakkas külastatavuse seisukohalt juba päris hästi minema. Gruppe käib palju, eelmisel laupäeval oli korraga sees kaheksa gruppi. Heameel on selle üle, et muuseumiööl meid nii palju rahvast üles leidis. 1113 inimest käis läbi, kellest veerand olid lapsed.

Juta Pae
Lümanda söögimaja perenaine

1. juunini saab meid külastada ettetellimisel. Toit on tehtud ja ootame. Midagi uut me alanud hooajal ei paku, läheme traditsioonilise menüüga edasi. Hitid on endiselt tuhlipudru ja nott, pannileib, kalasupp ja köögiviljasupp, mis on meil aastaid olnud. Pakume Lääne-Saaremaa toitu, mis on valmistatud esivanemate retseptide järgi. Mingeid imevigureid me välja mõtlema ei hakka.
Meil käib rahvast juba mitu nädalat. Paistab, et masu hakkab mööda minema. Rahvas käib hoolega ja kurta pole meil millegi üle. Soomlased tulevad lausa bussitäite kaupa. Selle nädala algul külastasid meid isegi portugallased. Ega külastajaid palju rohkem vastu võtta saagi – oleme ju väike koht ja väike köök – rohkem ei jõua.

Helena Erik
Muhu Nautse küla Laasu talu perenaine

Meie oleme valmis, aga kuna kevad natuke hilineb, siis loodame, et selle nädala jooksul saame ülejäänud linnud-loomad ka välja viia. Uusi asukaid – sebrat ning kaht aastast alpakat, emast ja isast – võib ka juba vaatama tulla. Järgmisest nädalast oleme sada protsenti valmis oma loomade osas. Kohviku avame juunist, sest seni on käijaid väga juhuslikult.

Karmen Paju
Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja

Turismiinfokeskusel läheb toredasti. Meil on selja taga tihe turundushooaeg – käisime läbi kõik meie oluliste sihtturgude messid. Novembris alustasime mardilaadaga, kus teemaks olid Saaremaa ja Hiiumaa. Tänu saarte populaarsusele oli ka mardilaada külastatavus suur. Olime kohal ka Põhjamaade suurimal, matkamessil, käisime maakonda tutvustamas Lätis ja Leedus.
Praeguse pildi järgi võib küll öelda, et hooaeg on väga ilusasti lahti läinud. Turismiinfokeskus on avatud seitse päeva nädalas. Ootame külastajaid, oleme valmis infot jagama. Saare maakonnas on väga palju korduvkülastajaid ning nende küsimus on aastast aastasse olnud: “Mida te uut pakute?”

Heameel on meil muidugi selle üle, et alanud hooajal on uksed avanud Kuressaare kuursaal. Täishooajale läheb vastu mullu juunis alustanud Angla pärandkultuurikeskus.
Kevad on olnud jahe, aga meil käib rahvast palju. Rahvast tuleb mitte ainult Euroopast, vaid ka kaugemalt: juba on meil käinud inimesi USA-st, Kanadast, Austraaliast, Türgist, Saksamaalt, rääkimata lähinaabritest – lätlastest, leedulastest, soomlastest.

Kui räägime turismi arendamisest, siis paraku on meil ka probleeme. Võtmesõna on transpordiühendused. Mida rohkem ühendusi, mida parem ligipääs on tagatud, seda kiiremini areneb turism. Täna oleme aga seisus, kus Kuressaare ja Tallinna vahel puudub lennuühendus.
Paraku ei tea me ka seda, mis saab Kuressaare–Stockholmi ühendusest, rääkimata sellest, et meil puudub ühendus Lätiga. See pool teeb nukraks. Muidu tõotab meil tulla aga ilus ja töine suvi.

Print Friendly, PDF & Email