Vene selts tähistab Moelleri sünniaastapäeva filmi tegemisega

Vene selts tähistab Moelleri sünniaastapäeva filmi tegemisega

 

Saare vene selts tähistab tuntud kunstniku, Peterburi kunstiakadeemia professori ja Kaali mõisniku Otto Friedrich von Moelleri 200. juubelisünniaastapäeva mälestusjumalateenistuse, teaduskonverentsi ja filmi tegemisega.

Vene seltsi esimees Nijole Kärner ütles, et Otto Friedrich von Moelleri sünnipäeval 11. juunil on seltsil kavas korraldada Kaarma kirikus väike mälestusjumalateenistus koos kontserdiga. Seejärel viiakse Kaarma kalmistule maetud kuulsa kunstniku hauale lilli.
“Moelleri sünniaastapäevale pühendatud üritused peaksid aga tipnema septembris,” märkis Kärner. “Nimelt on meil kavas korraldada Kuressaare linnuses 22. septembril kunstniku loomingule pühendatud teaduskonverents.”
Nijole Kärneri sõnul on konverentsil lubanud esineda mitmed kunstiteadlased. “Lisaks oleme saatnud kutsed ka Moskvas asuvasse Tretjakovi gale-riisse, kus on mitmeid Moelleri originaalteoseid,” jätkas ta. Venemaalt tagasiside veel puudub.

Samal ajal on vene seltsi eestvedamisel alanud ka Moelleri elu ja loomingut käsitleva filmi võtted. Nijole Kärner ütles, et filmi pikkus on umbes pool tundi ning selle valmimisega on seotud Saaremaa inimesed Maie Pihlak (stsenaarium), Dmitri Terehhov (arvutigraafika), Tõnu Veldre (konsultant) ja Lauri Saluveer (operaatoritöö). Filmi on rahastanud Kultuurkapital ja Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp.
“Mis sellest filmist välja tuleb, et julge praegu ennustada,” rääkis Kärner. “Osa võtteid on aga juba tehtud. Näiteks oleme käinud Tallinna külje all Raasiku alevikus Harju-Jaani kirikus, kus asub Moelleri maalitud altarimaal “Ristilöödu”, ja filminud oleme ka Kumus. Ees seisavad võtted Saaremaal.”
Otto Friedrich von Moeller sündis 1812. aastal Kroonlinnas ja suri 1874. aastal Peterburis. Ta oli Kaali mõisa omanik ja on maetud Kaarma kalmistule. Vene kultuurilukku on ta jäänud kui tuntud kunstnik ja kunstipedagoog. Moeller oli kuulsa Karl Brüllowi õpilane ja tema teoseid leidub mitmes tuntud kunstimuuseumis, sh ka Peterburi Vene muuseumis ja Moskva Tretjakovi galeriis.

Print Friendly, PDF & Email