Saaremaa laululinnud täitsid Tornimäe rahvamaja positiivse energiaga (3)

Saaremaa laululinnud täitsid Tornimäe rahvamaja positiivse energiaga

MEISTERLIK ESITUS: Rahvalik laul tagas 11aastasele Karret Sepale pääsu Laulukarusselli saatesse. Foto: Koit Rander

Saaremaa on läbi aegade olnud viljakas pinnas headele muusikutele ja lauljatele. Just viimaste osas ei tasuks alahinnata kogemusi, mis saadud juba üsna õrnas eas. Ehkki enamikust, kes möödunud nädalavahetusel Tornimäel toimunud laste lauluvõistlusel Saaremaa Laululind üles astusid, ei pruugi sirguda professionaalseid lauljaid, ei tohiks need 54 viisiveeretamisega oma elus hätta igatahes jääda.

Tornimäe kultuurimaja saal oli laupäeva hommikupoolikuks täitunud pisikeste põnnide, lapsevanemate ja juhendajatega. Žürii, kuhu kuulusid Kadi Katarina Priske, Heldur Harry Põlda, Keili Simastel, Karol Kuntsel ja allakirjutanu, võttis kohad sisse ja võistulaulmine võis alata.
Saaremaa Laululind toimus pärast mõneaastast pausi teist korda huvikooli Inspira ning eeskätt Pilvi Karu ja Laine Lehto taktikepi all. Piirkondlikud voorud olid varem välja selgitanud 54 paremat Saaremaa laululast 5–7-, 8–10- ja 11–13-aastaste vanuserühmas, igas 18 noort lauljat.
Päeva lõpuks pidi žürii koostama lõpliku pingerea ning lähetama igast vanuserühmast ühe, kõige tublima, ETV “Laulukarusselli” võistlusele.

Pisikeste tase oli ühtlaselt hea

Au laulda Saaremaa Laululinnu esimene võistluslaul kuulus 6-aastasele Mia Maria Muulile. Tublilt ja südikalt ette kantud lugu andis põgusalt aimu sellest, mida tagantjärele vaid kinnitada võib, kuid mida tol hetkel veel keegi päris täpselt ei teadnud. Nimelt seda, et Saaremaa laululapsed oskavad suurepäraselt laulda. Tavapäraselt peab ühe laste lauluvõistluse kuulaja arvestama võimalusega, et vähemalt iga neljas laululaps pole viisipidamisega veel päris sina peal. Seekordset Laululinnu konkurssi iseloomustas aga nii ühtlaselt hea tase, et selle ületamine näib tulevikus küll raske, kui mitte võimatu ülesanne.
Kui žürii ka omakasupüüdlikult ootas, et äkki keegi vääratab või leidub mõni talent, kes teistest peajagu üle, siis tegelikkuses oli kõige väiksemate lauljate tase sedavõrd ühtlaselt hea, et mõnelgi korral unustati hindamine ja märkmete tegemine sootuks ning jäädi lihtsalt kuulama.

Sellistel puhkudel on tõhus abimees matemaatika ning lihtne aritmeetika andis 5–7-aastaste vanuserühmas esikoha 6-aastasele Ron Tornile (KG huvikool Inspira, juhendaja Helle Rand), kes läheb Saare maakonda esindama ka “Laulukarussellile”. Teisele kohale laulis end Hedina Jaas (Orissaare lasteaed, juh Õie Pärtel) ning tubli kolmanda koha sai Georg Paomees (KG huvikool Inspira, juh Pilvi Karu). Eripreemiaid ja žüriipreemiaid jagus aga rohkematelegi lauljatele.

Kuhjaga head energiat

Positiivsete nootidega alanud võistlus sai järje teisel võistluskontserdil, kus astusid üles 8–10-aastased laululapsed. Konkursipingeid aitasid mõnusalt maha võtta oma rolli suurepäraselt välja kandnud päevajuhid, naabruskonna Orissaare kandi bändist Onud. Hea energia kandus nii lavale kui ka publikusse ja põrkas päevinäinud rahvamaja saalis pingpongipallina laululaste ja kuulajate vahel. Neist esimesi kostitati eranditult tugeva aplausiga. Oli ka põhjust, sest noored laululinnud esitasid oma lugusid eksimatult, kohati äärmise musikaalsuse ja julge lavalise olekuga, mis pani kuulama ja kaasa elama.

Eraldi kiitust väärivad siinkohal ka juhendajad, kes on lauljatega tublit tööd teinud. Sugugi vähem tähtis pole seejuures õigete lugude valimine.
Rebimine oli selle vanuserühma esikolmikus tihe, kuid lõpuks väljus võitjana ning sõidab Saaremaad “Laulukarussellile” esindama Maris Kirsipuu (Valjala põhikool, juh Helen Aasmaa), kelle laul “Suhkrutükk” kõigile teada-tuntud “Mary Poppinsi” muusikalist oli meisterlikult esitatud.
Teise koha sai tõeline energiapomm Raahel Ränk (Orissaare muusikakool, juh Anne Kann), kelle esinemise ajal publik märgatavalt elavnes. Poiste au kaitses aga kolmandale kohale tulnud Markus Talp (Kuressaare vanalinna kool, juh Malle Veske), kelle laulu “Vihm” peale oleks ka vana Orumets ise valjult aplodeerinud. Loomulikult märgiti ära ka teised tublid sooritused ja jagati hulgaliselt eripreemiaid.

Teismeliste professionaalsus üllatas

Päeva viimane kontsert kuulus kõige vanematele lauljatele. 11–13-aastaste vanuserühm pakkus piisavalt põnevust ja võiks öelda, et isegi uskumatult professionaalseid esitusi, mida nii noortelt solistidelt tihti oodatagi ei oskaks. Nii nõuab näiteks Tõnis Mägi repertuaari esitamine siiski teatavat küpsust, rääkimata heast viisipidamisest ja intoneerimisoskusest.
Sugugi kergem pole lauluvõistlusele tulla rahvalikku viisi laulma, eriti, kui oled eas, mil selliste lugude laulmine ei pruugi teab mis popp asi olla. Aga just sellise looga, ansambli Untsakad repertuaari kuuluva rahvaliku lauluga “Me lähme preilnad reisima” pälvis esikoha 11-aastane Karret Sepp (Kuressaare vanalinna kool, juh Malle Veske), kes oli varasemalt võidukas ka Kuressaare piirkondlikul Laululinnul.

Paremuselt järgmised kohad võideti aga Tõnis Mägi lugusid esitades – teise koha pälvis end ise klaveril saatnud Kateriine Püüa looga “Sinu hääl” ja kolmanda Johanna Rasu palaga “Kaunilt kaua” (mõlemad KG huvikool Inspira, juh Pilvi Karu).
Pikk päev täis laste laulu pakkus võimsa emotsiooni ja kinkis koormatäie positiivset energiat. Ainsaks piprateraks jäi ehk mõte sellest, et kuulajaid oli vähevõitu (kui lapsevanemad ja juhendajad välja arvata), sest need lapsed, kes sel laupäeval üles astusid, olid küll väärt pilgeni täis saali ja veelgi valjemat aplausi.

Veel üks suur kiitus ja sügav kummardus korraldajatele, tublidele lauljatele ja nende juhendajatele.
Rohkem infot konkursi tulemustest internetiaadressilt: http://www.oesel.ee/meiekg/?s=642

Priit Pruul
žürii liige

Print Friendly, PDF & Email