Gümnaasiumi lõpetamine on oma hinda väärt

Gümnaasiumi lõpetamine on oma hinda väärt

Foto: Henri Tamm

Järjest lähemale on jõudmas juunikuu, mil leiab aset kaks tohutu tähtsat üritust. Abituriendid lendavad ellu nagu kookonist väljunud liblikad ja no see teine üritus on jaanipäev.

Noor lõpetaja tunneb rahulolu sooritatud eksamitest ja võib lõpuks puhkama hakata. Lapsevanemad sel aastal ilmselt puhata ei saagi ja peavad tegema ületunde, et kinni maksta varustus, üritused ja mõnel juhul ka lendamised – seekord päris lennukiga.
Võtsin nõuks küsida Kuressaare kahe gümnaasiumi abiturientidelt nende kulutuste kohta, mis on seotud kooli lõpetamisega.
Thorwald, kes jookseb finišisse Saaremaa ühisgümnaasiumis, leidis, et ülikond ajab veel asja ära ja riietuse kohapealt vajab uuendamist vaid lipsude valik. Seega on suurimad väljaminekud lõpupidu ja klassireis. Kuna viimast otseselt kohustuslikuks osaks pidada ei saa, on noormehe kulutused saja euro ringis. Kuna gümnaasiumi lõpetatakse vaid korra, on see iga penni (reaalselt senti) väärt.

Sama kooli abiturient Maarja arvas, et neiudel on asi keerulisem, kuna kes ikka ühte ilusat kleiti mitu korda kannab!? Seetõttu on kohustuslikud uus kleit, uued kingad ja muidugi ilusad lilled. Maarja liigitas ka sellised kulud nagu pastakate ja eksami söökide-jookide ostmise ning lõpupeo möödapääsmatute hulka. Eelneva küsitletuga nõustudes oli Maarjagi valmis maksma mõistliku hinna, kuna see sündmus peab meelde jääma terveks eluks.
Kuressaare linna teises servas asuva KG (Kuressaare gümnaasiumi) abiturientide sõnul on neilgi sarnased vajalikud kulutused. Hanna 12.b klassist prognoosis eeldatavaid väljaminekuid paarisaja euro ringis. KG-d lõpetades kannavad noored talaare, mis lahendab riietuse mure kohe. Need rüüd välistavad ka õpilaste vahelised pinged välimusega seoses. “See päev võtab kokku ühe võib-olla kõige olulisema aja inimese elus ning peaks seetõttu olema eriti hingeminev ja sisemisele ilule rõhuv,” ütles Hanna.

Tundub, et koolilõpetamisega seotud väljaminekud on möödapääsmatud ja vajalikud. Abiturientide endi arvates on kogu kulutatud summa õigesse kohta läinud. Ilusat päeva ei tohi rikkuda miski ja tähtis ei ole siiski, mis poest selga antakse, vaid mida direktor aulatrepil kätte jagab. Vaimselt on ilusad kõik lõpetanud ja ka välimuse kohapealt ei jääda sammugi maha.

Karl Oskar Villsaar

Print Friendly, PDF & Email