Eksamikevad

Eksamikevad

 

Koolinoorele tähendab kevade saabumine aina raskemaid tunde klassiruumis, kirjutuslaua või arvuti taga. Päike paistab kutsuvalt akanast sisse ja kodutööde asemel ootavad õuemõnud.

Pingutada ei ole enam palju ja peagi saab taas üks klassinumber vahetatud järgmise, kõrgema vastu. Igal aastal on aga osale õpilastest viimane eksamikevad. Järgmisel sügisel neile enam uut klassinumbrit ei anta.
Abiturientide eksamiperiood on täie hooga käima läinud. Sel kevadel on aga kõik pisut teisiti, kuna emakeeleeksam ei koosne vaid kirjandist. Vahtralehe toimetus käiski uurimas, kuidas õpilased uue eksamiga hakkama said ja millised olid esimesed muljed. Otse eksamiruumi ukse taga võib tunda õhus olevat erilist pinget, kuid tundub, et enamik eksami sooritajatest jäid siiski väga rahulikuks ning üritasid vältida liigset muretsemist. Ilmselt on see sel senise elu ühel olulisemal päeval ainuke võimalus hakkama saada.
Vahtraleht ongi seekord luubi alla võtnud koolilõpetajate pingutused. Eksami sooritamine on suur vaimne pingutus, kuid selle juurde käivad ka oma kulud, mis sisaldavad energiat andvat šokolaadi ja veepudelit. Need on pea et vältimatud kulutused, kui pikki tunde kestval eksamil on vaja ellu jääda. Samas on see siiski kaduvväike väljaminek, võrreldes kõikide kooli lõpetamisega seonduvate kuludega.

Pärast aastate pikkust õppimist tuleb lõpule jõudnud pingutusi tähistada ja see ei ole kaugeltki mitte odav lõbu. Kuressaare gümnaasiumi abituriendid pääsevad tänu talaaridele küll kallite kleitide ostmisest ja Saaremaa ühisgümnaasiumi poisid võivad läbi ajada ka igapäevase kooliülikonnaga, lisades vaid uue lipsu, kuid lõpupidu ja võib-olla ka reis nõuavad siiski oma.

Nii ei ole eksamikevad raske mitte ainult ajule, vaid ka rahakotile. Kui tarkused paberile kirjutatud, kulutused tehtud ja lõputunnistus käes, algavad juba uued ponnistused. Üheksanda klassi lõpetajad leiavad ilmselt siinsamas võimaluse oma kooliteed jätkata, kaheteistkümnendast klassist lendu tõusjad peavad ilmselt aga mandri poole vaatama ja miks mitte ka välismaale. Küsimus on vaid selles, kas kodusaarele ka tagasi tullakse.
Meie teised võtkem aga tublidest abiturientidest eeskuju. Kui lähete päikest nautima, võtke kaasa hea raamat või konspekt ja kasutage oma aega mõistlikult.

Print Friendly, PDF & Email