Sakla saialaat võlus saiade ja taidlusega

Sakla saialaat võlus saiade ja taidlusega

SAIAD SULLE, RAHA MULLE: Saialaadaga on rahul nii kauba pakkuja Selma Süld kui ka ostja Kalev Kadak. Foto: Aare Laine

Sakla seitsmendat saialaata külastas umbes 300 inimest nii oma vallast kui mujaltki. Toodete pakkujaid oli aga üle paarikümne.

Saialaada idee välja pakkunud Linda Raad säras laupäeval seltsimaja saalis siirast rõõmust – seitse aastat tagasi külaarengu seltsi korraldatud esimesest laadast on saanud tore traditsioon.
Nii nagu esimesel laadal 2006. aastal ja järgnevatelgi andsid Valjala valla taidlejad ka sel laupäeval laadalistele meeleoluka kontserdi. Alles teist korda publiku ees esinenud bänd, kogenud naisrahvatantsurühm ja kooliõpilaste tantsurühm pälvisid pealtvaatajailt tugeva aplausi.
Küllap kõik laadal käinud inimesed said kodus lauale panna Saklast ostetud kollase laadasaia nii nagu muiste või mingi muu pagari- või kondiitritoote. Laadalised said käe valgeks torditegemise meistritoas või lillekimpude tegemisel. Uudistati moekat kübaranäitust ning käekottide ja tikutooside väljapanekut. Ekspositsioon jääb seltsimajja jaanipäevani.
Valjala vallavanem Aare Martinson toonitas, et Saklas osatakse traditsioone hoida. “Lisaks sellele, et siit saab naiste küpsetatud saiu ja pirukaid osta, samuti taimi istutamiseks, saab siin end ka kultuuriliselt harida,” tõdes vallavanem Martinson.

Luuad ja värvilisest heinapallinöörist punutud korvid olid samuti pilkupüüdev laadakaup. Kõikidel eelmistel laatadel käinud Aina Rõõm oli seekord ostnud ilusa piknikuliniku, koti ja vaiba. “Siin pakutaksegi ainult tarvilikke asju,” sõnas Rõõm.
Pakuti ka kodujuustu, pikkpoissi, õunamahla, nisujahu ja muud head-paremat.
Stritslite, saiakeste, kuklite ja pirukatega kauplema tulnud Helina Mäekivi ütles, et tema võtab oma tööd mõnuga ja igasse tootesse läheb kindlasti ka meistri hingesoojust. “Nisujahutoodetele lisan nisukliisid, mis teevad toote natukenegi tervislikumaks. Valmistan tooteid vastavalt tellimusele. Võib-olla paari aasta pärast avame Valjalas väikese pagariäri, et soovijaile kohapeal sooja saia pakkuda,” rääkis Mäekivi.
Laimjalast olid Sakla saialaadale rosinapätsi ostma tulnud Paula Väli ja Urve Kii-vits. Mõlemad Kedruse tantsumemmed olid täis elurõõmu. “Oleme siin igal aastal käinud. Täna jäime natuke hiljaks. Eeskava pole küll näinud, aga kauba saime kätte,” lausus Paula Väli.

Tordimeistrist juhendaja Kirstina Õuna näpunäidete järgi tegid laadakülalised valmis 15 torti. Igaüks kaunistas oma tordi oma äranägemise järgi. Komponentidena kasutati maasikatoormoosi, kodust kohupiima, apelsine, šokolaadi, melissi jne.
Sakla külaarengu seltsi eestvedaja, Valjala põhikooli õpetaja Kersti Püüding tegutses lillelaua juures. Samas pakuti käsitööehteid. “Igaüks teeb oma asju, kes vaipu, kes küpsetab ja kes õmbleb. Tänavusel laadal oligi omatoodangut rohkem. See teeb heameelt. Tasa ja targu tegutsedes läheme sõbralikult edasi,” oli seltsi esimees rahul.

Print Friendly, PDF & Email