Kõinastu saab taas saarevahi

Kõinastu saab taas saarevahi

UNISTUS ON TÄITUMAS: Kõinastu saarevahina tööle asuva Mari-Liis Pae jaoks on igasuvine Kõinastus käimine olnud justkui tõotatud maale jõudmine. Pildil on ta koos tütre Elise-Mariaga. Foto: erakogu

Esimesest juunist asub Kõinastu saarevahina ametisse Läänemaalt pärit õde-ämmaemanda haridusega noor naine Mari-Liis Pae.

“Eks esimesed kuud saarel kuluvad saarevahirolli sisseelamiseks,” ütles Mari-Liis Pae Saarte Häälele, lisades, et möödunud nädalavahetuse veetis ta juba koos perega Kõinastus. “Tasandasime suurel hulgal pealekasvavat metsa ja lõikasime puid-põõsaid. Samuti tegime aedades kevadisi hooajatöid,” rääkis ta. “Ka tegime saarel mitu jalutuskäiku ja fotoaparaadiga sai jäädvustatud sadu pilte.”
Mari-Liis Pae jätkas, et jaanipäevaks kogunevad kõinlased taas loodetavasti suvekodudesse. “Augusti esimesel nädalal saab kolm aastat eelmisest kõinlaste kokkutulekust ja seda üritust tuleb korrata. Ning augusti lõpus istume kindlasti muinastulede ööl rannas lõkketule ümber,” kõneles tulevane saarevaht oma esialgsetest kindlatest plaanidest.

Tulevikukavades on ettevõtlikul Pael aga huvitav mõte, et palverändurite teekond võiks kulgeda Muhu saarelt üle imelise leemaastiku Kõinastusse, läbides põlist Arbu hiiemetsa ja jõudes Vesiru randa. Seda mõtet arutas ta ka eile hommikul kunagise siseministri ja tuntud Eesti ühiskonnategelase Lagle Parekiga.
Pae sõnul seisneb mõte selles, et eestlased ei peaks sõitma ja lendama kaugele Hispaaniasse, et palverännak kui eneseleidmise tee läbi teha. “Siin kodusel Eestimaal on ju kõik võimalused ilusateks matkadeks samuti olemas. Ja minu enese jaoks on olnud igasuvine Kõinastusse tulek selline tõotatud maale jõudmine,” tähendas Mari-Liis Pae, rõõmustades, et tal on nüüd võimalik saarel päris aastaringi elada. Samuti üritab ta saarel jõudumööda sotsiaaltöö-õpinguid jätkata.

“Ja mis kõige tähtsam, saan lastega rahulikult koos olla,” märkis ta. Mari-Liis kasvatab kahte poega ja üht tütart: aasta ja seitsmekuist Mihklit, nelja-aastast Elise-Mariat ja 12-aastast Joosepit.
Mari-Liis Pae, kelle oma lapsepõlve ühed helgemad mälestused on seotud just Kõinastu saarega, loodab oma sõnul, et saarel elades õpivad ka tema lapsed merd ja mereäärset elu hindama. Samuti loodab ta selle suvega saada mitu põnevat peatükki juurde Kõinastu-raamatusse. “Tegemist ja tahtmist saarel olla jagub. Kindlasti jätkan ka pildistamisega ning tegelen Kõinastu ajaloo uurimisega,” kinnitas ta.

Saare maavalitsuse nõunik Ülle Tänav ütles, et Mari-Liis Pae on oma dokumendid maavalitsusse esitanud. “Meie oleme otsuse teinud ta tööle võtta, praegu käib menetlemine,” lausus ta, kinnitades, et kui midagi vahele ei tule, siis 1. juunist on Mari-Liis Pae ametlikult saarevaht. Tänav lisas, et ka maavalitsus on huvitatud, et hooajaks oleks Kõinastul inimene olemas.
Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär ütles, et Kõinastul on arvestatav kogukond, kes küll enamikus vaid suvekõinlased, kuid sellegi poolest on valla huvides, et saarel oleks püsivalt üks toimekas inimene, kes veaks kohapealseid projekte koostöös külavanemaga ja jälgiks, et kõik saarel hästi ja turvaliselt toimiks.

“Kuna Kõinastu on eraldatud väikesaar, siis on huvi saare külastamise vastu aasta-aastalt ka tõusnud, ning selleks, et säiliks saare omapära ja külastajatel oleks seal hea ja turvaline liikuda, on hea, kui saarel on olemas oma inimene, kes on suuteline sellel kõigel silma peal hoidma,” märkis Põlluäär. Ta lisas, et tänasega on tekkinud uus lootusekiir, et ametisse valitud Mari-Liis Pae ikka saarel vastu peab oma väikeste lastega ning saareelul silma peal hoiab ja saareelu edasi arendab.
Kõinastu on olnud saarevahita 2011. aasta teisest poolest. Mari-Liis Pae on Kõinastu saarel teine saarevaht. Esimene oli Roberta Erelt.

Print Friendly, PDF & Email