Algklassid tegid teadust

Algklassid tegid teadust

NÄITAB ETTE: Järjekordset katset demonstreerib Rosmarii Sarapuu SÜG-ist. Foto: erakogu

2011./12. õppeaasta on Eestis välja kuulutatud teadusaastana. Selle raames toimus 4. mail Saaremaa ühisgümnaasiumis 3.–4. klassidele esimene maakondlik teaduspäev “Teadmistega suvele vastu”.

Teaduspäeva eesmärk oli anda õpilastele võimalus olla “tõeline teadlane” ning tutvustada oma esimesi katsetusi teadusmaailmas ka eakaaslastele. Harival päeval osales 84 õpilast kogu maakonna koolidest.
Teaduspäev avati meeleoluka kontserdiga, mille oli ette valmistanud Saaremaa ühisgümnaasiumi 4.a klass (juh Viire Pors).
Kontserdile järgnes konverents, kus esines 11 õpilast. Esineti ettekannetega referaatidest ja uurimistöödest ning tutvustati leiutamise põnevat maailma ja räägiti avastusõppest.

Konverentsil esinesid: Rasmus Vendel Aste põhikoolist (juh Monika Leepere), kes rääkis eestlaste vanadest toitumisharjumustest; Risto Metsamaa ja Karme-Liisa Tall (Kaarma kool, juh Ruth Rist), kelle teemaks oli “Jäljed lumel”; Sander Berens ja Mathias Iilane (Kuressaare gümnaasium, juh Raina Tiidovee) teemal “Teadmisi avastades”; Vootele Mets (Saaremaa ühisgümnaasium, juh Anne Lember) teemal “Elektrooniline seenemääraja”; Markus Kivi (SÜG, juh Marina Mäetalu), kelle teema oli “Minu reisikiri”; Marleen Vahu (SÜG, juh Viire Pors, Kunnar Sink) teemal “Päikesesüsteem”; Oto Pruul (SÜG, juh Viire Pors, Kunnar Sink) teemal “Kõige, kõige…”; Iris Kirs (SÜG, juh Marina Mäetalu) teemal “Saaremaa paigad”; Torm Vatsfeld (SÜG, juh Irena Sink), kes rääkis kalakotkast, ja Liana Mikk (SÜG, juh Irena Sink), kes rääkis rabapüüst.
Pärast konverentsi toimus teadusteater, kus SÜG-i 3. ja 4. klasside õpilased (juh Ruta Kelt) esitasid lihtsaid, kuid põnevaid katseid. Lisaks oli kõikidel teaduspäevast osavõtjatel võimalus Tartu AHHAA keskuse töötajate juhendamisel tegutseda šokolaadi- või martsipanitoas.

Teaduspäev sai teoks tänu Euroopa Sotsiaalfondi toetusele ning Saaremaa teadus- ja huvikoolile

Korraldajate nimel
Marina Mäetalu

Print Friendly, PDF & Email