Keskerakond hoiab lahkuda soovijaid vägisi nimekirjas (13)

Keskerakond hoiab lahkuda soovijaid vägisi nimekirjas

HOITAKSE KINNI: Kui Kaljo Tuuling (tagaplaanil vasakult) arvas ennast ID kaardiga ise erakonnast välja, siis tema kõrval istuvad Luule Aadussoo, Kristi Sillart, Elo Naaber ja Aivar Aru kuuluvad erakonna nimekirja edasi. Foto: Tõnu Veldre

Suur oli Keskerakonna Saaremaa piirkonnaorganisatsioonist väljaastunute imestus, kui nad pea poolteist kuud pärast lahkumisavalduse kirjutamist avastasid, et avalikkuse silmis on nad jätkuvalt erakonna liikmed. Nagu sellest veel vähe oleks, hoiab erakond kinni ka inimest, kes kirjutas lahkumisavalduse juba kaheksa kuud tagasi.

Võttes ette Saarte Hääle käsutuses oleva lahkumisavalduse esitanud endiste keskerakondlaste nimekirja ja võrreldes seda äriregistriga, selgub, et pea enamik neist kannab jätkuvalt keskerakondlase silti.
Lahkumisavalduse esitanud on õigustatult nördinud. “Kust otsast see õige asi siin on? Sellega on tõesti midagi korrast ära,” pahandab märtsi lõpus, mil kohalik juhatus tagasi astus, erakonnast lahkunud Luule Aadussoo. Pettunud on ka teine juhatusse kuulunud erakonna liige Elo Naaber, kes ütleb, et Keskerakond käitub tema tahte vastaselt. Naabri sõnul kirjutas tema avalduse ja seega oli lõpparve erakonnaga tehtud. Nüüd ei taheta teda aga enam minema lasta, millega ta oma sõnul rahul ei ole.

Kuid asi pole vaid lihtsalt minnalaskmises. Lahkumisavalduse esitanuile on aktiivselt hakatud ajupesu tegema. Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitab lausa, et nii mõnigi esitatud avaldus ei ole tegelikult allakirjutanu oma kindel soov ja tahe. Nimesid Toobal ei nimeta. Veelgi imelikumaks läheb asi, kui uus kohalik piirkonnajuht Jaanika Rikko väidab, et keegi pole talle peakontorist andnud käsku kellegagi väljaastunuist suhelda ehk teisisõnu neid pehmeks rääkida.

Avaldused ei sobinud

Esimene laine väljaastujaid andis avalduse 23. märtsil siinse piirkonna juhatuse koosolekul, kui pea kogu kohalik juhatus Keskerakonnast välja astus. Saarte Hääl nägi ka neid avaldusi, kus nurgal ilutses tollal piirkonda juhtinud Aivar Aru allkiri ja resolutsioon “NÕUS”.
Need avaldused oli Priit Toobal Tallinna kaasa võtnud. Erakonna põhikirja kohaselt peab need avaldused moepärast kinnitama ka Keskerakonna suur juhatus. Teised avaldused (kokku on väljaastunuid pea 80) on Tallinna saadetud postiga. Ainsana on erakonnast välja arvatud need liikmed, kes end ise ID-kaardi abil äriregistrist kustutasid.
Kummalisel kombel on avaldused siiski taas ringiga Saaremaa kontoris tagasi. Piirkonna juht Jaanika Rikko näitas eile Saarte Häälele ümbrikut ja ütles, et temal on koopiad, kuna ta tahtis endale selgeks teha, kes on läinud ja kes mitte.

Seda, miks inimesi pole registrist kustutatud, Rikko ei tea. Samuti tunnistab ta, et ei teagi täpselt, kuidas see protseduur peaks käima. “Mulle pole keegi mitte midagi rääkinud,” ütleb ta. Rikko ei kiida seda oma sõnul heaks, et kui inimene on esitanud avalduse erakonnast välja astumiseks, ei peeta seda millekski.
Keskerakonna peasekretär Toobal räägib hoopis teistsugust juttu kui Jaanika Rikko. Toobal ütleb, et avaldused saadeti tõepoolest Saaremaale tagasi. Tema sõnul selleks, et ikkagi kindlaks teha, kes tahtis tegelikult välja astuda ja kes mitte. “Inimestega tuleb suhelda,” ütleb Toobal. Ta väidab, et avalduse esitanute hulgas olevat ka selliseid, kes ise seda ei tahtnud. “Inimesed ütlevad, et nad ei taha kuhugi minna,” esitab Toobal oma versiooni ja kinnitab, et kui on piisavalt suheldud, siis arvatakse inimesed Keskerakonnast ka ametlikult välja.

Pole suhelnud

Eile pealelõunal Saaremaa piirkonna esimese juhatuse koosoleku ootel olev Jaanika Rikko ütleb, et tema on helistanud vaid oma tuttavatele ja sõbrannadele ja see on ka kõik. “No ei ole nii, et ma võtan ühe avalduse ja helistan ja ütlen, et see ja see, ära mine kuhugi. Ega ikka ei ütle küll!” räägib Rikko ja kinnitab veel kord, et tema sai enda teada avalduste koopiad vaid seepärast, et arvepidamine liikmete osas korda teha.
Elo Naaber ütleb, et talle on Rikko helistanud ja kokkusaamist palunud. Endine piirkonna aseesimees Mihkel Undrest  ütleb, et on ka kuulnud jutte, et inimesi proovitakse tagasi kaubelda. “Minuni nad veel jõudnud ei ole,” ütleb Undrest rõhuga sõnal “veel”. Ta lisab kohe, et ega temaga pole ka mõtet rääkida. Ta on rahul, et ta Keskerakonda enam ei kuulu.

Ei saa minema

Saarte Hääleni jõudis eile ka teave ühest juhtumist, mis näitab, et inimese erakonnas kinni hoidmine on vähemalt Keskerakonna puhul tavaline taktika. Leisi vallas tegutsev ettevõtja Tuuli Pärtel oli tõsiselt üllatunud, kui ta eile Saarte Häälelt oma kuulumisest Keskerakonda teada sai. Nimelt esitas Pärtel lahkumisavalduse juba eelmise aasta septembri algul, seega kaheksa kuud tagasi. Selle esitas ta muuhulgas otse erakonna peakontorisse.

Sellele, miks peaks üks erakond liikmeid kinni hoidma, ühest vastust peale võimaliku solvumise ei olegi. Raha saab erakond riigikogu liikmete arvu pealt ning kui erakonna liige liikmemaksu ei maksa, pole temast peale võimaliku hääletaja ja reklaamitegija rolli täitmise suurt kasu.
Saarte Hääl vestles eile ka ühe inimesega, kes on pikki aastaid töötanud ühe erakonna peakontoris, ning ka tema väitis, et otsest mõtet liikmeid kinni hoida ei ole. “Keskerakond on väidetavalt väga kõvasti kinnihoidja. Mis see point neil on, ei tea. Ega see enesetundele hästi ei mõju, kui sinuga enam mängida ei taheta,” arutles asjatundja.

Print Friendly, PDF & Email