Naiskodukaitsjad pidasid mälestuspäeva Salme kirikus

Naiskodukaitsjad pidasid mälestuspäeva Salme kirikus

RÄTIK ANTI ÜLE: Saaremaa naiskodukaitse esinaise ametitunnuse õlaräti annab vastsele ringkonna esinaisele Raili Nõgule (vasakul) üle Saaremaa naiskodukaitse taastaja ja kauaaegne esinaine Rita Loel. Tseremooniat jälgivad naiskodukaitsja Angela Au ning kirikulised Ruttar Järveots, Tiit Lind ja Olavi Oeselg. Foto: Tõnu Veldre

Pühapäeval tähistasid Saaremaa naiskodukaitsjad mälestuspäeva, meenutades neid oma organisatsiooni liikmeid, kes olid kannatanud punavõimu repressioonide all.

Sel puhul toimus jumalateenistus EELK Anseküla Maarja koguduse väikeses armsas kirikumajas Salmel, kus andsid pühaliku tõotuse ka naiskodukaitse uued liikmed Irina Mägi, Piret Sepp, Marit Ots, Helina Eist ja Elve Rozenkron ning esinaise tõotuse andis ringkonna vastvalitud uus esinaine Raili Nõgu.
Naiskodukaitse traditsioonide kohaselt sai Nõgu õlale ka esinaise tunnuse – õlaräti –, mille kinnitas tema vormile Saaremaa naiskodukaitse taastaja ja endine esinaine Rita Loel.
Erilist tähelepanu pöörati kõnedes Salme jaoskonna kunagisele esinaisele Aliide Kuudile (1900–1941), kelle kohta on öeldud, et vaiksest kalurikülast Salmest sai elava seltsieluga paik just pärast noorukese õpetaja Aliide Kuudi Salmele kolimist. Ärksa vaimuga Aliide lõi Salmel ka 1926. aasta jaanuaris naiskodukaitse jaoskonna.

Rita Loel märkis, et isamaa-armastus läks Kuutide perele kalliks maksma. Nii langetati 1941. aastal surmaotsus nii Aliidele kui ka tema mehele Johannesele, kes oli kohaliku Kaitseliidu pealik. Nende toona 5-aastase poja saatusest ei tea aga keegi midagi – tema anti Venemaal lastekodusse. Loel avaldas ka heameelt, et naiskodukaitsesse on tee leidmas üha enam naisi, nii emasid kui ka tütreid, ning Kaitseliidu naisühendusest on saanud ühiskonnas aktsepteeritud organisatsioon, millega soovitakse liituda. “Päris kindlasti oleme me praegu maakonna suurim naisorganisatsioon ning meie tegevust aktsepteeritakse üha enam,” arvas Loel.
Koos Maarja koguduse õpetaja Anu Konksu ning kirikumajja tulnud naiskodukaitsjate ja kohalike inimestega mälestati neid, kes jätsid oma elu okupatsioonide ajal, aga ka neid, kes manalateele läinud nüüd, uuel Eesti ajal – nagu näiteks taastajaliige Heli Vanin Kihelkonnalt ja Saaremaa naiskodukaitse seni ainus auliige Ursula Liivmann Leisi vallast Pammana külast.

Pärast jumalateenistust suunduti ühiselt Tehumardi puhkekülasse, kus ootasid kuum tee ja kringlid. Meeleolu lõid nii kirikumajas kui ka teelauas noored lauljad Malle Veske juhatusel. Lauljaid, Anseküla Maarja kogudust ja Tehumardi puhkeküla tänavadki naiskodukaitsjad päeva õnnestumise eest.
Õhtul süüdati küünlaid aga üle Saaremaa endiste naiskodukaitsjate koduväravas. See on ilus traditsioon, mida on korraldatud juba viis aastat ja mis igal aastal pälvib üha enam tähelepanu.

Print Friendly, PDF & Email