Kalaliit tahab räime ja kilu au sisse tõsta (2)

Eesti kalaliit leiab, et uus maaelu arengukava võiks senisest enam panna rõhku räime kui Eesti rahvuskala tootearendusele ja propageerimisele nii Eestis kui ka välismaal. Sama on ka kiluga.

Kalaliidu juhatuse esimees Valdur Noormägi ütles, et sardiin on samasugune kala kui kilu, kuid erinevalt maailmas laialt tuntud sardiinist ei tea vürtsikilu eriti keegi.
“Meil peavad olema nüüd sellised ajud, sellised inimesed, kes suudaksid aastaks 2020 kilu täpselt sama populaarseks teha, nagu on sardiinid või anšoovised,” rääkis Noormägi, lisades, et Hispaania anšoovised õlis on sisuliselt kaitstud kaubamärk, millele Euroopa Liit on andnud eriõigused.
Tegelikult tuntakse ka Skandinaavias vürtsikilu, kuigi seal on see pigem magusa maitsega.
Vanast järjest tuntakse vürtsikilu Venemaal ja Ida-Euroopa riikides, samuti endise Jugoslaavia maades. Kuna USA-s armastatakse mõõtmetelt Läänemere räimega sarnast väikest heeringat, siis on Noormägi sõnul võimalused ka selle riigi turule minekuks olemas.

“Nüüd tuleb välja mõelda, mis moel, milliste sammudega hakata seda kala sinna viima, sest hind on kolm korda kõrgem kui idaturgudel,” osutas Noormägi. “Eesti kalamees peab olema puruloll, kui ta ei kasuta seda võimalust ära ja jätkab suure järjekindlusega eksporti vaid Venemaale.”
Kalaliidu juht märkis, et ka räim on väga heade toiteomadustega kala, ehkki Skandinaavia maades püütakse räime eelkõige loomasöödaks.
Senisest rohkem võiksid räime tarbida ka eestlased ise, kuid selleks on vaja esmalt suurendada värske räime ja kilu kättesaadavust maapiirkondades. “Tuleb välja mõelda sellised sammud, et kala oleks kättesaadav igal pool,” sõnas Noormägi.
Noormägi tuletas meelde, et enne Venemaa kriisi 1998. aastal oli Eestis 26 konservitehast, millest praegu on järele jäänud ainult kaks.

Print Friendly, PDF & Email