Põllumehi ootab kaks rasket aastat

Lääne-Virumaa põllumeestega kohtunud põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et põllumehi ootab ees kaks rasket aastat, sest 2013. ja 2014. aastal vähenevad makstavad toetused.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles Virumaa Teataja teatel, et tänavu suvel kuulutatakse investeeringutoetuste voor veel välja, kuid järgmisi investeeringutoetusi ei maksa oodata enne 2015. aasta suve.
“Euroopa Liidus algab 2014. aastal uus programmiperiood ja esimene aasta läheb kindlasti sisseelamiseks,” selgitas minister.
Otsetoetuste maksmises põllumeestele mingit auku ei tule. “2014. aastal makstakse neid küll juba uute reeglite järgi, aga millised need reeglid on, me veel ei tea,” lausus Seeder.

Küll teeb põllumeeste elu oluliselt raskemaks tõik, et tänavune aasta on viimane, mil Eesti riik saab Euroopa Liidu otsetoetustele lisa ehk nn top-up-toetusi maksta. Aastatel 2007–2013 on Eesti otsetoetuste kogusumma ligikaudu 730 miljonit eurot, sellest umbes 500 miljonit tuleb Brüsselist ja ülejäänu Eesti riigilt. Samas ei pruugi top-up-toetuste kadumine automaatselt tähendada tulude vähenemist. “Kõige rohkem kaotab piimasektor, aga osa ettevõtjaid ei saa ka praegu top-up’i ning nende toetused isegi tõusevad veidi,” lisas Seeder.
Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt saaks Eesti uuel programmiperioodil otsetoetusteks 891 miljonit eurot, sel perioodil oli toetus 500 miljonit.

Print Friendly, PDF & Email