Puugibussis saab süsti soodsamalt (4)

Puugibussis saab süsti soodsamalt

VAJALIK TOIMING: Eile puugibussis süstimas käinud Valve Püüa teab, et puugisüst on vajalik. Naine on borrelioosi põdenud lausa kolm korda. Foto: Tõnu Veldre

Kui puugibuss eile keskpäeval Kuressaare päevakeskuse hoovis oma järjekordse tööpeatuse tegi, oli ootajaid juba päris pikk järjekord. Kõik enamasti pensionärid ja seda meelt, et igati tänuväärt ettevõtmine.

“No siin on see süst ju hulka odavam,” märgib ukse ees oma järjekorda ootav Valve Püüa. “Perearstikeskuses maksab see 24 eurot, siin aga 18. Ma ju pensionär, mul iga sent tähtis.” Proua Valvel on kurvad kogemused. Ütleb, et on borrelioosi põdenud ja koguni kolm korda. “Üks kord sedasi, et võttis ikka täitsa rivist välja. Kõige hullem see, et kohe ei saadud aru ka, mis viga on. Alles hiljem hakkasid arstid mõtlema, et ju see ikka puugihaigus on.”
Valve on ka varem lasknud end vaktsineerida ja usub, et küllap tal seetõttu nii hästi läinud ongi, sest entsefaliiti pole ta põdenud. “Olen ju kange metsas käima ja mul on neid puuke peal olnud küll, aga seni olen ainult borrelioosi saanud.”
Eile peatus puugibuss kaks tundi päevakeskuse õuel ja seejärel sõideti edasi Nasvale ja Salmele. Täna tehakse ring peale Lääne-Saaremaale. Laupäeval ollakse Auriga keskuse ees ja siis sõidetakse vaktsineerimisteenust osutama mandrimaale.

Madis Tiik Terviseagentuur OÜ-st, kes on selle projekti algataja, ütles eile Saarte Häälele, et inimesed on puugibussi ülimalt hästi vastu võtnud. Ilmselt ka seetõttu, et bussist saab puugisüsti suhteliselt soodsalt. Kui apteegis maksab puugivaktsiin täiskasvanule 16.50, siis võetakse puugibussis süsti tegemise eest tasu vaid mini-maalselt. Kusjuures Tiik leiab, et ligi 10 € vaid süsti tegemise eest, mille paljud terviseasutused puugivaktsiini hinnale juurde lisavad, on ilmselgelt liiga palju.
Puugibuss alustas oma ringi Haapsalust, kus Tiik ka ise kaasa sõitis ja koges, et inimesed on puugihaigustest küllalt teadlikud. Paljudel, kes on juba varem vaktsineeritud ja nüüd end juba teisele ringile sättimas, olid isegi vaktsineerimispassid kaasa võetud. “Ja sellist momenti ei olnudki, et inimesi üldse poleks olnud, vahepeal tekkis isegi järjekord,” märkis Tiik.
Saaremaa ring lõpeb laupäeval Auriga ees, aga Tiik lubas, et puugibuss tuleb tagasi mai- ja juunikuus teisele ringile. Sest siis tuleb ju neile, kes nüüd oma esimese süsti kätte said, teha teine süst. Kolmas vaktsiinisüst puukentsefaliidi vastu tuleb teha aasta pärast.

Print Friendly, PDF & Email