Lugeja kiri: Kaunis saar? (6)

Saaremaa ja selle “pealinna” Kuressaare puhtusest on palju räägitud. Jah, tõepoolest, võrreldes Tallinna ja Tartuga on pilt tunduvalt helgem. Rahuloluks pole aga siiski mingit põhjust.

Kuressaares kõndides hakkab hoolitsetud majade-aedade kõrval kahjuks silma selliseid, mis on linnale häbiplekiks. Ei, ma ei pea siin silmas ainult neid tondilosse, mis tühjana seisavad ja millest lehtedes sageli kirjutatakse. Eelkõige ikka selliseid maju, kus (vist) elanikud sees.
Mõnede puhul tekib kahtlus, kas sellises võssa kasvanud ümbrusega saras üldse keegi elada saab, teised aga näitavad, et omanikud tegutsevad aktiivselt, kogudes kõike, mida koguda saab – peamiselt teiste rämpsu.
Esimeste puhul on suurepärane näide GO spaa juures tänavanurgal asuv majapidamine (kas seal keegi elab, ei tea). Teisi esindab eramu spordihoone lähedal, millest iga päev Rootsi tänavat pidi käies möödun. Kui talvel kattis pikka kuivanud rohtu ja kila-kola lumi, siis kevadine pilt on seal tõesti troostitu. Paraku pole eelnimetatud majad-aiad ainsad, mis meie linnas silma riivavad.

See, et sodi kõikjal (eriti koolide lähedusse jäävatel tänavatel) maha loobitakse, pole mingi uudis. Ka pole tänava äärde jääval lillepeenral lumikellukeste ja krookuste kõrval “ilutsevad” suitsukonid ja jäätisepakendid teab mis haruldane nähtus.
Hea küll, kukub see koni või kommipaber tänaval maha – ehk korjab kojamees või krundi omanik selle üles. Hullem lugu on see, kui prügikott kasutatud mähkmete ja muu olmeprügiga maandub sinu aias või linna lähedal metsa all. Ja uskuge mind, metsa all seda “varandust” juba jagub!
Või on see prügisokutamine osa saarlaste viis hoolitseda selle eest, et teistel “Teeme ära!” talgutel midagi teha oleks?

Kuressaarlane
(nimi on toimetusele teada)

Print Friendly, PDF & Email