Juhtkiri: Riik peaks maksma

Juhtkiri: Riik peaks maksma

 

Puugihaigused – entsefaliit ja borrelioos – on tõsised haigused. Mõlemad võivad inimese muuta pikaks ajaks töövõimetuks ja hilise avastamise korral jätta tüsistusi.

Mõlemad haigused on Eestis laialt levinud, sealhulgas saartel on haigestumus juba aastaid üks kõrgemaid. Kuigi sajad inimesed põevad igal aastal puugihaigusi, on entsefaliidi vastu vaktsineerimine endiselt inimese oma mure.

Riikliku immuniseerimiskava alusel, st riigi rahaga vaktsineeritakse praegu tuberkuloosi, B-viirushepatiidi, difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, leetrite, punetiste, mumpsi ja Hemofilus influenza b-tüübi vastu. Kõik ülejäänud vaktsiinid peab inimene ise ostma ja kinni maksma ka süstimise.

Leiame, et vähemalt neis Eesti piirkondades, kus puugihaigustesse nakatumine juba aastaid kõrge püsib ja kasvavat tendentsi näitab, peaks vaktsineerimine olema riiklikult korraldatud ja riiklikult rahastatud.

Print Friendly, PDF & Email