Pühad kirikuõpetaja peres (5)

Pühad kirikuõpetaja peres

VALLATULT RÕÕMSAMEELSED: Esireas ema Eeda (41), Siimon (5), Arre-Markus (6), isa Anti (43), tagareas (vasakult) Lisette (16), Johanna (21), Karl Jakob (13), Maarja (15) ja Susanna (18) – töökas, õpihimuline, sportlik, musikaalne ja kokkuhoidev Toplaane pere. Foto: Andi Roost

Püha ja Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan saab pühade ajal oma perele täielikumalt pühenduda alles pärast jumalateenistusi. Kokkuhoidva üheksaliikmelise pere pühadejutud aetakse suure laua taga põhiliselt õhtusöögi ajal.

“Nii nagu teisedki pered värvime ka meie pühade ajal mune. Ise olen püüdnud pühade eelsel ajal toidumenüüd korrigeerida, hoidunud liha söömisest. Laste kohta see ei käi. Neil on tavaline koolirütm ja see dikteerib ka kodust elu. Suures peres läheb palju aega igapäevaste majapidamistööde peale,” võttis Anti Toplaan kodused tegemised lühidalt kokku.
Kiriklikest pühadest ei pea vaimulikust isa oma lastele kodus enam rääkima. Vanemad lapsed loevad ise piiblit. Väiksemad käivad pühapäevakoolis. Pereisa sõnul ei ole see neile niivõrd vajalik õpetuse saamiseks, kuivõrd suhtlemiseks. Vajaliku algõpetuse on pere seitse last saanud kodust. Suure pere ema Eeda, kes lastega kõige rohkem tegeleb, on neile ka vajalikke õpetusi jaganud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email