Juta Vessiku noorusaastad jäid Siberisse (1)

Juta Vessiku noorusaastad jäid Siberisse

SUUR TÖÖ TEHTUD: Juta Vessiku ja Peep Varju ühistööna on kaante vahele saanud raamatud Saaremaa inimkaotustest kahe Nõukogude okupatsiooni tagajärjel. Juta Vessikut on selle töö eest autasustatud Eesti Punase Risti 5. klassi ordeniga. Foto: erakogu

Juta Vessik (86) oli 15 aastat vana, kui ta Siberisse küüditati, ja 32, kui ta sealt lõpuks tulema pääses. KGB jaoks oli see saare neiu nii kõva “rahvavaenlane”, et teda tuli lausa kaks korda Siberisse saata – esimest korda 1941. aasta juunis ja teist korda 1949. aastal.

Oma kodus Transvaali tänavas vanu pildialbumeid lehitsedes ja mälestusi heietades lausub vanaproua, et tema viha ei pea. “Mis see viha aitab! Meil läks ju kõik hästi. Me olime vist ainus pere, kes me kõik sealt eluga tagasi tulime. Kahju on sellest, et mu haridus jäi poolikuks. Vennad mul kõik kõrgema haridusega ja mina kui kõige vanem pidin neid kogu aeg kamandama.”
Juta isa töötas kohtumajas ja oli riigiametnik. See tema süü oligi.
Juta Vessik mäletab, kuidas isa ühel jaanuarikuu õhtul 1941 arreteeriti. “Terve kari mehi tuli tuppa ja kukkusid läbiotsimist tegema. Isa viidi minema ja pärast seda pole me teda enam näinud.”

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email