Christian Assafrey – 175: Trükikunsti algus Saaremaal

Christian Assafrey – 175: Trükikunsti algus Saaremaal

ALGUS: On teada, et kui Christian Assafrey 1863. aastal Kuressaares Saaremaa esimese trükikoja ja arvatavasti ka fotoateljee avas, asus see kusagil Kauba tänaval. Kus täpselt, pole kindlalt teada. Mõned ajaloouurijad on väitnud, et trükikoda asus Kauba tn 13. Praegu on hoone ümber ehitatud ja seal asub Johani spaa. Foto: Tõnu Veldre

Täna, 31. märtsil 175 aastat tagasi nägi Pärnumaal Vändras ilmavalgust Christian (Kristjan) Assafrey – mees, kes on kindlalt saarlaste kultuurilukku jäänud. Tänu temale pandi alus raamatutrükkimisele ja päevapildistamisele Saaremaal.

Mõlemad ametid oli Christian Assafrey õppinud selgeks Tallinnas, kuhu ta 19-aastase noormehena teenistust otsima läks. Aasta oli siis 1856. Kaks aastat varem oli tookordsesse Eestimaa kubermangu pealinna saabunud tema vanem vend Johan, kes seal Viru tänavas kunstniku- ja maalriametit pidas.
Seni ei ole ajaloouurijatel õnnestunud veel välja selgitada, kuidas Assafrey trükkaliks õppis. On oletatud, et samal ajal, kui ta kunstnikust venna juures sellina töötas, oli ta ametis ka Jacob Johann Kelcheni (1818–1883) trükikojas.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email