Nõiataim angervaks

Nõiataim angervaks

HOIAB ÄRA KURJA VAIMU: Jaaniööl pandi angervaksakimbud majapalkide ja -laudade vahele. See pidi ära hoidma kurja silma ja needuse, pidi kindlustama kodu- ja majarahu.

20. jaanuari Saarte Hääles ilmunud loole “Epi talu hoidised rändavad Muratsist üle terve Eesti” saatis vastukaja kuressaarlane Eda Väli, andmaks lugejaile täiendavat teavet angervaksast, mida ka Epi perenaine turustab.

Angervaksal on nii palju nimesid, et üksnes sellest võib järeldada, et tegemist on väärt taimega: angerpüdse, angerpüks, tuulerohi, lepavorm, hobusehurmarohi, nabaarnikas, risthammas, püst, lõhnalill, naesterohi, orm (Saaremaal), vormiõied, -oksad (Hiiumaal).
Angervaksa peetakse Euroopa niitude kuningannaks. Kahjuks on see taim unustatud ja tõrjutud. Apteekides pole seda ammu leidnud. Seepärast on meeldiv ja üllatav, et keegi on teda märganud ja korjama hakanud. Minu teekapis on angervaks enamasti pidevalt.
Harilik angervaks kasvab niisketes kohtades võsastikes, jõgede kallastel, kraaviservades, võpsikuis, niitudel. Erakordselt lopsakad on taimed Põduste jõe kallastel. Angervaksa märgatakse õide puhkemise ajal, kui suured kreemikasvalkjad kaneeli- ja meelõhnalised õiepuhmad juba kaugelt silma hakkavad. Tavaliselt näeme sellist vaatepilti heinaaja alguses.

Eda Väli

Täismahus lugu loe Saarte Hääle paberväljaandest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email