Kärla lasteaed ja kool tähistasid vabariigi sünnipäeva (2)

Kärla vallas pidutseti Eesti Vabariigi sünnipäeva eel pisikestest vanavanemateni välja.

Lasteaias peetud vanavanemate peole tulid usinad vanaemad ja vanaisad aegsasti kohale, et nautida lapselastega koosolemist. See on ju hoopis midagi muud kui kodus mängida. Mõelda, kui palju elevust pakub lapsele, kui ta saab näidata, mida kõike ta teinud on ja mida oskab, kus ta magab ja kus on tema mänguasjad, millised on ta joonistused ja kui korras hoiab ta oma kappi. Kui sinna juurde lisada veel koos meisterdamise võimalus, on päev tõeliselt korda läinud.

Päeva juhtisid lasteaias Suur Tõll õpetaja Rita Liiva kehastuses ja tema naine Piret, keda mängis õpetaja Sirje Kappa. Mõlemad lugesid laste kaunite laulude vahele luuletusi ja tutvustasid etteastet, samuti meenutasid Suure Tõllu tegemisi. Laulsid Pähklikesed ja Tõrukesed, Käbikesed ja Urvakesed ning vanaemad ja vanaisadki pidid laste kaasaelamisel ühe vahva võistkondliku teatemängu läbi tegema. Laulda sai palju ja hiljem maitsti koos pidukooki.
Kärla koolis on traditsiooniks saanud vabariigi aastapäeva tähistamine õpilasesinduse presidendi ja kooli direktori vastuvõtuga. Üritus algas kätlemistseremooniaga, kus tseremooniameister oli Hendrik Paju. Vabariigi sünnipäeva puhul õnnitleti õpilasesinduse presidenti Eliise Grahvi ja koolidirektor Jaan Lemberit. Nii sisenes kindlas järjestuses kogu koolipere.
Auväärsed külalised olid Saare maavanem Kaido Kaasik, Kärla vallavolikogu esimees Ülar Tänak, vallavanem Villi Pihl, lasteaia direktor Maiu Raun ja paljud teised.

Pärast hümni järgnesid sõnavõtud ja esinemised.
Maavanem Kaido Kaasik kiitis Kärla kooli ja meenutas Eesti Vabariigi sünnilugu 94 aastat tagasi Pärnus, kui esmakordselt loeti ette Eesti Vabariigi manifest.
Ilusaid sõnavõtte oli palju, enim jäid kõrvu 9. klassi esituses read: “On Saaremaa saarlaste hoida, on Saaremaa saarlaste kaitsta…”
Esimene klass juhatas kaunite lauludega sisse tordisöömise rituaali, sest mis sünnipäev see tordita ikka on.

Maive Õispuu

Print Friendly, PDF & Email