Kaarma talunik pani suveks tallele kaks tonni lambaliha (1)

Kaarma talunik pani suveks tallele kaks tonni lambaliha

TURUSTUSPIONEER: 22 miinuskraadiga külmkambrisse on Ivo Lepik Saaremaa suvekülaliste tarbeks hoiule pannud kaks tonni lambalihatooteid. Foto: Tõnu Veldre

Kaarma vallas asuva Sarapiku talu peremees Ivo Lepik pani külmkambrisse hoiule 125 talle liha, et leevendada suveperioodil Saaremaa söögikohtades valitsevat kohaliku lambaliha põuda.

Saaremaa Ökokülast ja Tausamäe OÜ-lt ostetud talled lasi Ivo Lepik töödelda ja pakendada Saaremaa lihatööstuses ning toimetas need siis äsjavalminud külmkambrisse tulevasi kliente ootama. Uue lihalao esimeseks kundeks sai GO Spa peakokk Toomas Leedu, kes ostis kokku tallede sisefilee, suvehoojaks on tellimuse esitanud ka Pädaste mõisa restoran.
Ivo Lepik rääkis, et ettevõtmise eesmärk on varustada kohalikke toitlustusasutusi kohaliku lambalihaga. Kuna talled turustatakse sügisel, aga suvel on siinsetes restoranides suur nõudlus lambaliha järele, siis pole klintidele pakkuda muud kui Uus-Meremaalt toodud lambakintse, mida mõnikord müüakse ka Saaremaa toote pähe.

Ehkki kõige hinnatumad palad on filee, tagakints ja karree, leidub Ivo Lepikul soovijatele muudki kaupa, alates lambahakklihast kuni supikondini välja. Sügavkülmutatud lambaliha on toodetud jaanuaris ja säilib 12 kuud. Kauaks tänavusest laarist tegelikult jätkub, näitab lähitulevik, sest kogused on suhteliselt väikesed. Hakkliha on näiteks 200 kilogrammi ja tagakintsu 300 kg, mida on Saaremaa vajadust arvestades tegelikult üsnagi vähe.
Praegu on Sarapiku talu külmkambris 125 tallest tehtud lihatooted, kokku umbes kaks tonni liha. Et kamber mahutab vähemalt 400 talle liha, kavatseb Ivo Lepik järgmisel aastal rohkem lambaid lihaks teha. Kui sel aastal läksid Lepiku oma lambad kokkuostja vahendusel välismaale, siis järgmisel aastal jääb ligemale 200-pealisest põhikarjast tulev liha Saaremaale ning lisa tuleb ka teistest kohalikest lambakarjadest.

Print Friendly, PDF & Email