Ooperipäevad – kohalikule ettevõtlusele tulus üritus

Ooperipäevad – kohalikule ettevõtlusele tulus üritus

“ME ARMASTAME OOPERIT”: Ankara ooperiteatri “Haaremiröövi” vaatas mullusel festivalil peaaegu täismaja rahvast. Foto: Egon Ligi

Konjunktuuriinstituudi koostatud uuring näitas, et iga Saaremaa ooperipäevade jaoks ettevõtlusse panustatud euro toob ligi viis eurot tagasi.

“See – euro pealt 4,83 eurot täiendavat kasu tagasi – on suur number, mida ma esialgu poleks uskunudki,” tunnistas möödunud nädala teisipäeval Arensburgi hotellis peetud pressikonverentsil festivali peakorraldaja Marika Pärk. “Ehk paneb see ärimehi rohkem mõtlema ja festivalile õlga alla panema.”

Välisturist kulutab palju rohkem

Uuringu “Eestis toimuvate kultuuri- ja spordiürituste regionaalse majandusliku mõju hindamine ning analüüs” Saaremaa ooperipäevi puudutav osa annab teada, et 64% küsitlusele vastanud festivalikülalistest oli Saaremaale tulnud ainult siinsete ooperipäevade pärast.
“Vastasel juhul poleks nad Saaremaad külastanud,” tähendas Pärk. “Loomulikult on välisturist suurema rahakotiga,” kommenteeris ta uuringutulemusi, mis näitasid, et ooperipäevi külastav välisturist jätab siia keskmiselt 621,8 eurot, eesti ooperihuviline aga 232 eurot.
Ooperit kuulama-vaatama tulnud välisturisti kulutused jäävad instituudi analüüsi andmeil vahemikku 108–1350 eurot, eestlasel aga kuni 756 eurot.
Enim raha kulus väliskülastajail majutusele – 41%. “Eestlase rahakott tühjenes päevas – majutuse, piletite, transpordi ja muu, näiteks meenete peale – 67 euro võrra, välisturistil 151 euro võrra,” rääkis Pärk.

Majanduslik mõju ligi kaks miljonit eurot

Uuringu andmeil oli ooperipäevade majanduslik mõju
1 974 857 eurot. “See on ikka päris suur summa, mis siia saarele maha jäeti,” kommenteeris Marika Pärk.
Pärgi andmeil leidis küsitlusele vastanud 67 ettevõtjast ligi 90 protsenti, et Saaremaa ooperipäevi on hädasti vaja ning üritus avaldab nende majandustegevusele head mõju.
“Ainult üks protsent arvas, et olgu need ooperipäevad või mitte – tema jaoks ei muutu sellest midagi,” lausus Pärk. Ta tunnistas oma heameelt selle üle, et ettevõtjad soovivad festivali korraldajatega üha rohkem ja edukamat koostööd teha.
“Meie uksed on avatud – ainult tulge, toredate mõtete ja ettepanekutega!” kutsub Pärk. “Vaatame, mis me ühiselt teha saame, et seda kunsti veel paremal ja kõrgemal tasemel siia toimetada.”
Korraldajate andmeil külastas Saaremaa ooperipäevi mullu ligi 12 000 inimest. “Vähem ei oota me kindlasti ka tänavu,” ütles Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten. “On ju Saaremaa ooperipäevad Eesti Kontserdi üks lipulaevu, atraktiivne nii meie publikule kui ka toetajatele.”

Print Friendly, PDF & Email