Suusamaratoni võitsid Kikkas ja Vaher (fotod)

Suusamaratoni võitsid Kikkas ja Vaher (fotod)

ENNE LAHENDUST: Veel maratoni eelviimasel tõusul polnud kindel, kas võidu võtab Simmo Kikkas (ees) või Heiti Hallikma. Foto: Raul Vinni

Külma ilma tõttu nädala jagu edasi lükatud 17. Saaremaa suusamaraton tõi laupäeval Karujärvele kokku 181 suusasõpra. Kõik võidud jäeti seekord koju.

Viimati oli põhjust rõõmustada, et suusamaratoni 33 km pikkusel distantsil võit nii meeste kui ka naiste poolt koju jäeti, aastal 2009. Vahepealsetel aastatel on naiste maratoni võitnud Tea Pärnik mandrilt.
Meestest võidutsenud Simmo Kikkasele oli selleaastane võit järjekorras juba neljas. Kergelt see talle ei tulnud. Kikkas alustas esimest 11 km pikkust ringi paarisrakendis Reimo Noogiga, neile jõudis järele Heiti Hallikma, kes starti veidi hilines ja oli seega paljudest sõitjatest juba mööda rühkinud. Teise ringi lõpus jäi Nook maha.
“Seni oli rahulik tempo, mina panin siis tempot ja Heiti tuli kaasa ning Reimo ei suutnud seda tempot hoida,” rääkis Simmo Kikkas. Nook ise tunnistas finišisse jõudes, et hiljuti põetud haigus on jätnud jälje ning maraton oli raske. Teise ringi lõpus oli lõpuks kolmandaks jäänud mehel peast läbi käinud lausa katkestamise mõte.

Kikkas ja Hallikma kulgesid kaks ringi koos ning vähem kui kilomeeter enne lõppu polnud veel selge, kes seekord võidu võtab. Viimasel 500 meetril pani Kikkas ennast siiski maksma ja vormistas kuusekundilise võidu.
“Teadsin, et pean distantsi vastu pidama, lootma, et mind keegi ära ei tapa ja lõpus kõik välja panema,” ütles võitja finišis. Paar käiku oli Kikkase sõnul puudu. “Organism hakkas vastu,” selgitas ta, lisades, et pole pool aastat ühtegi võistlusstarti teinud ning kui vormi pole, siis tuleb võimete piir üsna kiiresti vastu. Hea vormi korral on ka rasketel momentidel üks käik veel varuks.
Nook kaotas lõpus Hallikmale pea viis minutit.
Naiste arvestuses Annika Vaherile seekord vastast ei olnud. Kohalik konkurent, 6-kordne Saaremaa maratoni võitja Ilme Alt jättis tänavuse maratoni paar päeva tagasi põetud haigusele viidates vahele ning seega võitis Vaher talle järgnenud Johanna Toplaant minuti ja 19 sekundiga. Oma kolmanda siinse suusamaratoni võidu võtnud Vaher ütles, et seekordne on tema jaoks teistmoodi. “Esmakordselt viie lapse emana,” naeris Annika Vaher. Toplaanele järgnes Hiiumaa esindaja Anneli Ilumets, kes kaotas Vaherile pea 9 minutiga.

Rohkemgi kui 33 km rajal oli osavõtjaid 11 km pikkusel võidusõit-matkal. Rajal oli nii tõsiseid võidu peale sõitjaid kui ka lihtsalt otsekui talviselt postkaardilt maha kopeeritud Karujärve looduse nautijaid.
Saarte Hääle ajakirjanik sai 9. kilomeetril oleval tõusul sõitjatelt teada, et mõnel on raske, teiste arvates on ilus loodus ja kõige tipuks ütles Kuressaare vanalinna kooli kehalise kasvatuse õpetaja Edgar Haavik oma suuskade kohta, et need ei libise. Ja pärast paari käärsammu mäest üles teatas, et ei pea ka.
11 km sõidu võitis meeste arvestuses Ando Arge Andi Koka ja Jaanus Ranna ees. Naistest oli kiireim Lisette Toplaan Merike Rohulaiu ja Kadri Viili ees.

Maratoni korraldanud Saaremaa orienteerumisklubi pealik Mait Must meenutas, et maratoni ajal on igasugu asju ette tulnud. Näiteks oli aastaid tagasi üks suusataja tulnud ringilt, visanud lõkke ääres särgi seljast, tõrvanud suusad, pannud särgi selga tagasi ja võistelnud edasi. Sellised legendid saavadki tekkida vaid väärt võistlustel.

 


 

Simmo Kikkas: rajad on üle keskmise

Maratonivõitja Simmo Kikkas, kes ise ka Karujärve kui spordikompleksi eestvedajate kampa kuulub, ütles, et suusarajad olid selliste lumeolude juures head. Seda tänu Soomest renditud rajamasinale, mis on andnud radade hooldusel täiesti uued võimalused.
Simmo Kikkas kiitis ka rajameistreid, kes on 9 päevaga uue masina kasutamise praktiliselt nullist selgeks õppinud. “Rajad on kindlasti üle Eesti keskmise,” märkis ta.
Praegu on MTÜ-l Karujärve Tervisespordikeskus Leader-programmi sisse antud rahastamistaotlus, et masin ka endale soetada. Selle hind küündib kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Juhul kui rahastamist ei saada, tuleb rent ära maksta ja masin omanikele tagastada.

Print Friendly, PDF & Email