Lümanda lubjatootjad pandi filmi sisse

Lümanda lubjatootjad pandi filmi sisse

AH NIIMOODI LUPJA TEHAKSEGI: Lümanda muuseumiseltsi liikmed Katrin Trumann (vasakul), Maarika Toomel (külalisena), Temme Linna, Peeter ja Juta Pae on filmist põnevil. Foto: Tõnu Veldre

MTÜ Lümanda Muuseum tellimusel salvestas Loodusmeedia OÜ populaarteadusliku filmi terves maailmas ainulaadsest lubjavalmistamisest lubjapõletuse maa-ahjus.

21-minutilises filmis annab AS-i Limex juht Priit Penu lubjatootmisest Lümanda mail ajaloolise ülevaate ning teavitab vaatajat ka nüüdisaja tehnoloogiast, mis põhimõtteliselt sarnaneb lubjakivi aastakümneid tagasi kasutusel olnud kaevandamise ja põletamisega.
Priit Penu sõnul esitletakse filmi ametlikult lubjakoja ja
-pargi avamisel. Millal täpselt, sõltub mitmest asjaolust. Sellel aastal aga kindlasti.
Lümanda muuseumi tellimustööd näitas muuseumi juht Tõnu Veldre seltsi liikmeile muuseumi aastakoosolekul. Kõik ajaloohuvilised kiitsid filmi heaks. Koopia filmist (DVD) kinkis muuseum Lümanda koolile. Seltsi juhatuse liikme, Lümanda põhikooli ajalooõpetaja Urve Vakkeri hinnangul on film väärtuslik õppematerjal, mis annab kooliõpilastele ülevaate nii kodukandis tehtust kui ka teoksil olevast.
Turismiettevõtja Maarika Toomel oli Loodusmeedia loomingust ja Priit Penu etteastest filmis vaimustuses.

“Pärandkultuur, selle arhailisus ja ehedus ning ka innovaatiline lähenemine meie loodusele ja kultuuripärandile on väga populaarsed. Minus tekitas selle filmi vaatamine positiivset kadedust. Loona mõis läheb peatselt uuenduskuurile. Loodetavasti kasutatakse ka Loona mõisamaja remonditöödel Lümanda lupja,” rääkis Maarika Toomel.
Toomeli sõnul ei jää film “Lubjaringis” raasugi alla dokfilmidele, mida näitavad populaarsed telekanalid, näiteks National Geographic. “Me näeme neis filmides, kui toredaid vanu asju väljamaal tehakse. Aga siinsamas meie õue peal on pärandkultuur silmaga näha ja käega katsuda. See on ikka väga lahe, et noor mees, nagu Priit Penu, hakkas sellise asjaga tegelema,” hindas Toomel kõrgelt omakandimehe ettevõtlikkust.
Filmist on ka soome- ja ingliskeelne variant.
Varasem lubjatootmist kajastav filmimaterjal, mille Priit Penu internetti üles sättis, on leidnud vastukaja isegi Ameerikas. Üks sealne ülikooli professor andis teada, et kasutab Saaremaal tehtud salvestust õppematerjalina.

Print Friendly, PDF & Email