Soomlasi huvitab Saaremaal kõige enam ooper ja golf (2)

Soomlasi huvitab Saaremaal kõige enam ooper ja golf

SAAREMAAD REKLAAMIMAS: Tuule Villa esindaja Sille Rantanen ja Marju Teras GO spaast olid Saaremaa-letis valmis kõigile soomlastele saart kiitma. Foto: Kristina Mägi

Helsingis toimunud Põhjamaade suurimal turismimessil Matka 2012 uuriti kõige rohkem Saaremaa ooperipäevade ja siinse golfiväljaku kohta.

Nelja päeva jooksul sai messihallis tutvust teha nii Indoneesia rannapuhkuse võimalustega, maitsta Saksa praevorste, jälgida tööhoos türgi klaasikunstnikku kui ka kuulata Savonlinna ooperifestivali esinejaid. Seitsmekümnest riigist oli kohale tulnud üle 1100 eksponendi – nende hulgas ka soomlaste seas palavalt armastatud Saaremaa.
Saaremaa vastu tuntakse jätkuvalt huvi. Kuigi tuleb tunnistada, et enamik huvilisi on keskealised ja vanemad. Nooremate soomlaste südamete võitmise nimel peame veel vaeva nägema. Kuna suvel kuuleb vahel Kuressaare tänavatel soome keelt rohkemgi kui eesti keelt, võib jääda mulje, et kõik soomlased on korduvalt Saaremaal käinud. Tegelikult leidub igal aastal messil kümneid ja kümneid soomlasi, kes ei ole kunagi Saaremaal käinud. Veelgi enam, nad isegi ei tea täpselt, kuidas siia pääseb. Eesti kaardi abil Tallinna–Kuressaare marsruuti uurides põlgasid paljud teekonna ajaliselt liiga pikaks.

Kiideti uusi laevu

Väga suurele osale külastajatest oli teekond siia aga selge. Kiideti meie uusi suuri parvlaevasid ja paranenud laevaühendust. Tihti küsiti juba järgmise suve laevagraafikuid ja tunti huvi broneeringute tegemise vastu. Paljud põhjanaabrid küsisid ka võimalike otseühenduste kohta Helsingi ja Kuressaare vahel.
Lisaks klassikalisele maismaatranspordile armastavad soomlased reisida ka karavan-autodega. Seetõttu tunti suurt huvi nende üleveotingimuste/hindade ning Saaremaa kämpingualade vastu.
Pika rannajoone ja tuhandete saarekestega maa esindajatena kisub soomlasi väga ka vee peale. Saaremaale tahavad paljud tulla jahtidega ja messile oli tuldud uurima meie väikesadamate asukohta ja olukorda.
Kaks kõige sagedamini esitatavat küsimust puudutasid Saaremaa ooperipäevi ja golfiväljakut. Ooperi puhul tunti huvi nii programmi kui ka piletiostmise võimaluste vastu. Otsiti ka ooperielamust, majutust ja transporti sisaldavaid pakette. Kõige õnnetumas seisus olid need ooperihuvilised, kellel oli taskus küll piletibroneering, kuid puudus öömaja. Teadupärast on kõik hotellid selleks ajaks juba puupüsti täis.
Mureliku tooniga hääles tuldi küsima ka Saaremaa Golfi kohta. Kuuldused segastest oludest meie golfiväljaku ümber olid jõudnud ka põhjanaabriteni. Nii tunti huvi hetkeolukorra vastu ja küsiti, kas väljak eelseisval suvel ikka avatakse.

Kustumatu mulje

Kui golfi osas olid messikülastajad ehk veidi segaduses, siis Kuressaare spaahotellide headuses enamasti ei kaheldud. Suurem osa inimesi meenutas Saaremaal veedetud spaapuhkust vaid heade sõnadega. Mitmed neist olid messile tulnud just eesmärgiga leida sealt järgmise suve reisi ajaks mõni sooduspakkumine. Georg Ots Spa hotell ja Grand Rose Spa hotell ei lasknud neil selles osas pettuda, olles väljas mitmete erinevate messipakkumistega.
Saare maakonna erinevatest piirkondadest tunti kõige rohkem huvi Muhu vastu. Tundub, et just see väikesaar on jätnud kustumatu jälje soomlaste mällu. Väga hästi oldi kursis ka Muhu saarel tegutsevate soomlastest turismiettevõtjatega, keda käidi messilt suisa nimepidi küsimas. Aga ilusaid sõnu jagus ka Saaremaale. Kiideti meie kaunist loodust, head soomekeelset teenindust ja rosinaleiba.

Kristina Mägi
Kuressaare linnavalitsuse turismispetsialist

Print Friendly, PDF & Email