Koertehirm ajendas järelevalvet tõhustama (6)

Üksinda abitult kolme külakoeraga kimpu jäänud väikese tüdruku juhtum ajendas Orissaares tõhustama kontrolli aasta algusest jõustunud koerte kiipimise nõude üle.

Hiljaaegu tekitas vallas vastukaja ja jõudis ka Orissaare vallavolikogu arutellu Saikla ja Kalma küla piiril aset leidnud juhtum, kui Saaremaa Sepad OÜ tootmisjuht Tuljo Ella päästis 1. klassi tüdruku kolme koera käest, kes last õhtupimeduses hirmutasid.
“Nuttev tüdruk tuli meie kontori ukse taha ja palus abi,” rääkis Tuljo Ella. “Ta ei julgenud koju minna, kuna kolm koera takistasid teda. Koerad polnud teda rünnanud ja polnud ka agressiivsed, kuid laps oli väga ehmunud.”
Tuljo Ella aitas tüdruku hädast välja ja sõidutas koju.
Tüdruku hirmutamise ja lemmikloomade pidamise teema volikogus tõstatanud volikogu liige Aarne Põri sõnas, et loomaomanikud peaksid jälgima, et looma omapäi ja hooletusse ei jäetaks. “Inimestel peab olema mingi vastutustunne, kui nad on juba võtnud endale kohustuse looma eest hoolitseda,” ütles ta.

Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär ütles, et konkreetse juhtumi puhul on loomaomanikke esialgu suuliselt hoiatatud. “Juhul kui peaks tulema korduvkaebus, saame ka loomaomanikke määruse alusel korrale kutsuda ja rakendada koostöös politseiga trahvimeetmeid. Iga konkreetse juhtumi põhjal on hea näiteid tuua just laiemale üldsusele ja viidata ka võimalikele tagajärgedele, kui määrust ei täideta.”
Aasta algusest jõustus Orissaare vallas uus lemmikloomade pidamise määrus, mis sisaldab ka kiipimise nõuet alates 1. jaanuarist 2012 koertel ja 1. jaanuarist 2013 kassidel. Samuti sätestab määrus hooletute loomaomanike karistused.
“Vana määruse järgi ei olnud meil mingit võimalust loomaomanikke, kes lasevad oma lemmikloomadel vabalt ringi uidata, korrale kutsuda,” lisas Aarne Põlluäär. Tema sõnul asuti määrust valla erinevates piirkondades ka aktiivselt tutvustama.

Print Friendly, PDF & Email